Hoppa över innehåll

Årets perenn: Vårälväxing

Varje år utser Perennagruppen i Sverige Årets Perenn. Det ska vara en växt som både är vacker och lättskött, tålig och frisk. Helt enkelt en bra perenn som behöver lite extra uppmärksamhet och tid i rampljuset. Inför år 2014 har valet fallit på Vårälväxing, Sesleria heufleriana.

Vårälväxing blommar redan i mars-april med små blåsvarta dekorativa ax. Bladen är gröna på ena sidan och blådaggiga på andra sidan, och den behåller bladfärgen långt in på hösten. Perennen växer i tuvor och blir runt 40 cm hög. Med sitt naturliga, rufsiga och lite vilda utseende är det en perfekt växt att samplantera i en rabatt som behöver mer liv och spänning. Bra grannar är exempelvis vårlök som krokus, narcisser, snödroppar och sippor på våren, eller varför inte alunrot, nävor och koreansk plymspirea för en långlivad höstplantering.

Vårälväxingen trivs i sol eller vandrande skugga. Den kan växa både i lä eller i blåsiga lägen och oavsett om du har kalkhaltig, neutral eller sur jord kan du med fördel plantera den i din trädgård! Den tål hetta och torka, men mår allra bäst om den får leva i mullrik jord och får vatten vid behov. Liksom de allra flesta perenner mår vårälväxing utmärkt av en giva Algomin Trädgårdsgödsel då och då under sommarsäsongen.

Årets Perenn från tidigare år kan du hitta HÄR!

(foton: Poul Petersen/Perennagruppen)

Sök