Hoppa över innehåll

Årets snyggaste växtnyheter!

Nej, nu glömmer vi det snöiga vädret en stund och tittar på några snygga växtnyheter istället! Kanske det är dags att pigga upp trädgården med några nya perenner, en bärbuske eller kanske ett exotiskt träd?

Echinacea ’Eccentric’
En fylld, röd echinacea med stabilt växtsätt som passar utmärkt som snittblomma. Den blir runt 50 cm hög och blommar från juli till september. Växt och foto från Säve plantskola.

Violruta, Thalictrum delavayi, ‘Splendide’
Denna skira, violetta violruta blir 120 cm hög och passar därför bra som komplement till höga, robusta växter i en rabatt. Den blommar i juli-augusti och trivs i full sol till halvskuggigt läge. Växt och foto från Säve Plantskola.

Höstflox, Phlox paniculata, ’Twister’
Denna läckra flox växer upprätt och buskigt och blommar från juli till september med doftande vita blommor med rosaröda strimmor. Trivs i sol till halvskugga och blir runt 50 cm hög. Växt och foto från Lammefjordens Stauder.

Alunrot, Heuchera ’Circus’

De dekorativa rosa och limegröna bladen med röd ådring är denna alunrots stora behållning. Den blir runt 20 cm hög och passar fint som samplanteringsväxt med andra blommande perenner. En lättskött och tålig växt som trivs både i sol och i halvskugga. Växt och foto från Lammefjordens Stauder.

Ros ‘Julia Child’

Denna ros har mörkt gula blommor som är starkt lakritsdoftande. Den blommar i klasar från mitten av sommaren fram till hösten. Bladverket är mörkgrönt, tätt och friskt glänsande. Sorten är regntålig och blir 60-80 cm hög. Zon: 1-4. Växt och foto från Horto Green.

Smällspirea, Physocarpus opulifolius, First Editions-serien AMBER JUBILEE (’Jefam’)

En underbart vackert bronsfärgad smällspirea med glänsande bladverk. Under hösten övergår bladfärgen i rött och violett. Busken är upprättväxande och kompakt och blommar i vitt under våren. Fin både i rabatten och som häck. Den trivs i sol och blir runt 1,5-1,8 m hög. Zon: 1-7. Växt och foto från Splendor Plant.

Aronia, Aronia melanocarpa ’Autumn Magic’

Denna nya aronia har ett sirligt, vackert växtsätt och blommar med doftande vita blommor i maj. Den passar som både häckväxt och solitär bärbuske, och producerar stora klasar med lila-svarta, ätliga bär. Bladen får riktigt vackra höstfärger. Den trivs i sol-halvskugga och blir 1-1,5 m hög. Zon: 1- 5(6). Växt och foto från Splendor Plant.

Kentuckeykaffe, Gymnocladus dioicus

Kentuckeykaffe är ett stort, läckert träd som blir ett exotiskt inslag i trädgården. Bladen är stora och gröna, blommorna är vita, stjärnformade och doftande och följs av stora, bruna, läderartade fröbaljor. Trädet trivs i soligt läge och kan bli 15-20 meter högt. Zon: 1-4. Växt och foto från Splendor Plant.

Sök