Hoppa över innehåll

Bästa rosorna tävlar om vinst

Sedan några år tillbaka utses varje år Årets Ros av projektgruppen Rosens Dag. Den 2 juli har blivit vikt åt en av våra allra mest älskade trädgårdsväxter – rosen – och på Rosens Dag kommer alltså en vinnare bland 10 nominerade utses.

 

Bland de nominerade rosorna finns massor av bra tips att hämta för dig som funderar på att plantera rosor i din trädgård. De utvalda till tävlingen ska nämligen hålla hög kvalité och vara friska, vackra och pålitligt härdiga i den odlingszon de angivits. Kandidaterna skall representera olika grupper av rosor; rabatt-, busk- och klätterrosor, så här finns något för alla smaker och trädgårdar.

 

Bland årets nominerade hittar vi bland annat ’Carina’:

som är en tehybrid som blir runt 1,2 meter hög med vackert formade rosa blommor och medelstark doft. Härdig till zon 3. (Foto: Lars-Åke Gustavsson)

 

En annan vacker klassiker bland de nominerade är ’Dupontii’:

som är en hög och bred buskros, 2-3 meter kan den bli, med enkla, vita doftande blommor som kommer i klasar om 10-20 stycken. Härdig till zon 4. (Foto: Helena Verghese Borg)

 

En riktig gräddtårteros är ’Königin von Dänemark’ eller ’Dronningen av Danmark’  från 1826:

som med sina fyllda blommor och ljust rosa färg är svårt att motstå. Det är en tålig rackare som klarar en del skugga och går att odla upp till zon 4-5. (Foto: Helena Verghese Borg)

 

Gul som solen är denna vackra ros vid namn ’LICHTKÖNIGIN LUCIA’:

som är en av de mer populära moderna buskrosorna. Med sitt stadiga växtsätt bildar den en hög buske eller till och med en klätterros, och blomningen pågår från midsommar fram till hösten. Klarar zon 4, men blir då inte så kraftigväxande som i lägre zoner. (Foto:Helena Verghese Borg)

 

Austinrosen ’Queen of Sweden’ har blivit otroligt populär i Sverige:

och det kanske inte är så konstigt med det namnet… Den är dessutom en stabil ros som får ljuvligt doftande blommor i aprikosrosa. Klarar zon 3. (Foto: Helena Verghese Borg)

 

Fler vackra rosor, skötseltips, odlinsråd, spännande fakta om rosens historia och mycket mer hittar man på Rosens Dags hemsida!

 

Du vet väl att Algomin Trädgårdsgödsel är perfekt för rosor? Läs mer om hur du gödslar rosor här!

 

Vilken är din favoritros?

Sök