Hoppa över innehåll

Bästa tipsen när du ska så gräsmatta!

Nu har vi världens bästa gräsfrö också!

 

Ni har väl inte missat att Algomin från och med denna vår har lanserat två gräsfröblandningar?! Vi är så stolta att äntligen kunna erbjuda dessa och hoppas ni ska gilla dem lika mycket som vi.

 

Olika fröblandning för olika behov

Vi har tagit fram två olika blandningar eftersom vi vet av erfarenhet att ens behov och krav på gräsmattan varierar. Så här tänker vi kring våra två blandningar:

 1. Algomin Slitstark gräsmatta ger en tät och tålig gräsmatta som klarar allt från nervkittlande kubbturneringar till vilda fotbollsmatcher. Fröblandningen innehåller moderna sorter av snabbväxande engelskt rajgräs, sjukdomsresistent ängsgröe och torktåligt rödsvingel – svenskodlade gräsfrön av högsta kvalitet. Över 80 % av den här fröblandningen består av frösorter med självläkande egenskaper för en extra stryktålig gräsmatta.
 2. Algomin Mjuk & Tät Gräsmatta  ger en vacker och tätväxande gräsmatta som kräver färre klippningar, och tål att klippas kort. Fröblandningen innehåller torktålig rödsvingel och sjukdomsresistent ängsgröe – svenskodlade gräsfrön av högsta kvalitet. I den här blandningen är all rödsvingel tätväxande sorter och ängsgröen bidrar med slitstyrka. Mjuk & tät gräsmatta är en gräsfröblandning som fungerar i hela Sverige.

Ska du så ny matta? Tänk på detta!

 • Egentligen är hösten bäst för anläggning av ny gräsmatta, men våren fungerar också bra.
 • Slarva inte med grundarbetet! Det får du ångra sen. Ger du inte gräsrötterna bästa förutsättningarna kommer gräsmattan inte växa lika bra och det är svårt att rätta till i efterhand. Rensa bort stenar och grenar. Förbättra jorden om det behövs. Lerjord förbättras med barkmull eller kompostjord. Sandjord med torvmull, barkmull eller kompostjord. Mulljord förbättras med sand, torvmull, barkmull eller kompostjord. Se till att ha minst 15-20 cm bra underlag.

Gör så här:

 1. Mylla ner Algomin Trädgårdsgödsel i jorden.
 2. Jämna ut marken med en kratta.
 3. Förbered sådd. Skaka om förpackningen med gräsfrö (de olika frösorterna behöver blandas väl). 5 kg gräsfrö räcker till 250 kvm.
 4. Så gräsfröna på jorden. Använd gärna en såmaskin för bästa resultat. Gå med den i flera olika riktningar för att undvika att få en randig gräsmatta. Det går att så för hand. Häll då upp gräsfröna i en hink och kasta ut med händerna. Gå gärna i flera olika riktningar.
 5. Gå över gräsmattan med en gallervält. Den gör att fröna får jordkontakt och det ger ett jämnare resultat.
 6. Håll marken fuktig tills fröna börjat gro (ca 2-4 veckor). Vattna ofta med lite.
 7. Efter tre veckor gödslar du med halv dos Algomin Grönare Gräsmatta. 

Fortsätt att gödsla gräsmattan enligt anvisning under säsongen. Stödså gärna med samma gräsfröblandning varje år.

(tipsen kommer från @gräsnörd, in och följ på Instagram om du inte redan gör det!)

Sök