Hoppa över innehåll

Boktips: Amaryllis – älskad vinterblomma!

Är du minsta förtjust eller intresserad av den klassiska julblomman amaryllis bör du inte missa Susanna Roséns fina bok Amaryllis – älskad vinterblomma! I boken berättar Susanna om amaryllisens historia,  hur den härstammar från Sydamerika, namngavs av Linné, och sedan fick ändra vetenskapligt namn igen, och fick det latinska namnet Hippeastrum.

Boken är laddad med odlingstips för drivning och skötsel av amaryllis i kruka. Dessutom finns hela 100 olika sorter beskrivna. Och såklart massor med inspirerande bilder, både närbilder på blommor men också amaryllisar avbildade i fantastiskt vackra och inspirerande miljöer.

Ett väldigt trevligt inslag i boken är när författaren gör nedslag hos olika människor med koppling till amaryllisen: hos proffsodlaren som drar upp amaryllisar i stor skala, hos plantskolan som planterar lökarna i krukor för försäljning och hos paret i Jokkmokksfjällen som berättar om sin bondamaryllis som förökats och gets vidare i generationer. De mänskliga mötena blir en bekräftelse på att våra älskade blommor inte bara är växter i krukor på fönsterkarmen utan många gånger bär på kulturell betydelse och är laddade med både minnesbilder, känslor och stämningar vi kanske inte alltid är aktivt medvetna om.

Boken kan man till exempel köpa här eller här.

 

 (foton från boken Amaryllis – älskad vinterblomma!)

Sök