Hoppa över innehåll

Dahlior med Anna på Algomin

Jag brukar säga att dahlior är värt allt besvär och det är sant!

Kortfattat om dahlior så är det växter som inte vanligtvis växer i norden utan det är en importerad växt som inte tål frost.

Därför grävs dahliornas knölar upp på sensommaren innan frosten kommer. En bra grej är att klippa ner dina dahlior helt ungefär 1-2 veckor innan du ska gräva upp dom så energin samlas i knölarna. Jag brukar spara ungefär 3-4 cm stjälk ovan jord.

Så tar du hand om köpta dahliaknölar

När du köper dahlior som knöl så levereras de i en påse med lite torv. De är torra och fina. Ska du inte plantera dom direkt kan du lägga dom i ett torrt, mörkt och ganska svalt utrymme tills du är redo för dom.

Jag brukar driva upp dom i kruka i ett frostfritt men svalt rum/växthus ungefär i början av april. Jag lägger dom ytligt i en kruka så 1/3 av dahliaknölen är ovan jord. Jorden är blandad med Algomin Prunkande Trädgård (eller Algomin Trädgårdsgödsel) och jag vattnar regelbundet men låter jorden torka ut litegrann mellan vattningarna. De kommer att slå skott och det kommer att börja växa upp grönt. Blir de superstora innan du har möjlighet att plantera ut dom så kan du beskära plantan regelbundet (klipp av 1/3 åt gången med en sekatör).

När det sen är frostfritt är det dags att plantera ut dina härliga dahlior och då hittar du en solig plats där du har möjlighet att binda upp dom tids nog. De flesta dahlior blir väldigt höga och ståtliga!

Gräv en grop som är dubbelt så stor som knölen och fyll gropen med en näve Algomin Prunkande Trädgård (eller Algomin Trädgårdsgödsel) som är blandat med plantjord. Lägg ner knölen så den täcks helt av jord (några centimeter jord ovanför knölen är bra). Plantera knölarna med ungefär 50 cm mellanrum för de kommer att behöva plats sen. Därefter strör du på en 1-2 matskedar Algomin Extra Växtkraft (eller  Algomin Växa) per knöl ovanpå jorden och vattnar. Jag gödslar mina dahlior med Algomin Extra Växtkraft (en halv näve per knöl) var tredje vecka till och med halva augusti. Jag vattnar också dom varje dag.

Sen när de börjar blomma för glatta livet är det hur bra som helst att klippa av de blommor du vill ha som snittblommor. Klipp också av vissna blommor. Klipper du av blommor så kommer den sätta fler och nya blommor. Den förgrenar sig också bra varje gång du beskär den.

Så dahlior från frö är superskoj!

Om du sår egna dahlior från frö så kan du läsa mer om hur jag förkultiverar genom att klicka här. Tänk på att beskära dina plantor regelbundet innan du flyttar ut dom för att få en buskig och fin dahlia som dessutom inte knäcks av så fort det blåser på den när du flyttar ut den. Glöm heller inte att gödsla med Algomin Växa från första omskolning till och med halva augusti. Då får du grova fina stjälkar även på dina frösådda dahlior.

Det kan vara så att dina dahlior inte blommar första året, men oftast gör dom det. Men det är inte ett elände för det eftersom de för det första är otroligt vackra och gröna växter som du kan njuta av hela sommaren. Sen det bästa av allt är att dina frösådda dahlior skapa knölar under jord som du gräver upp, precis som dina köpta knölar, innan frosten kommer.

 

Egna snittblommor hela sommaren! Vilken grej!

Dahliorna kommer att leverera snittblommor till dig hela sommaren och är inte det lycka, så säg?!
Ett hett tips från Algomin-Anna (mig alltså, haha!) är att också odla kikärtor (enkelt och drivs med fördel upp inomhus/varmt i typ mars/april innan du flyttar ut dom). Kikärtorna är otroligt vackra hela sommaren och de är fantastiska snittblommor att ha tillsammans med dahlior för att skapa buketter som är helt magiska! Kikärtorna gillar också samma närings- och bevattnings-schema som dahliorna så de kan absolut stå tillsammans också om du vill. Akta bara så inte dina bjässar till dahlior skuggar de lite lägre kikärtorna!

Så förvarar du dina knölar över vintern

Nu har jag givetvis inte någon bra bild på hur jag förvarar mina knölar över vintern men jag har köpt sådan låda som en förvarar saker under sängar med. Det är en platt och stor låda med ett lock. Locket ger mörker för knölarna under hela förvaringstiden men det är inte helt tätt så knölarna inte möglar eller ruttnar under förvaringstiden. Jag har blandat knölarna försiktigt med en säck med torv och sedan står de i ett frostfritt men svalt utrymme över hela vintern.

Nu är det slutet av mars så jag kommer väldigt snart flytta ut dom och frostvakten (en värmefläkt som ser till så det inte blir minusgrader i utrymmet där den vaktar) i växthuset. Jag kommer att förgro alla knölar i plastkrukor, jord och med Algomin Trädgårdsgödsel. Så fort de får skott ger jag dom Algomin Växa också.

 

Har du frågor får du mer än gärna kontakta mig på anna@algomin.se eller vår Instagram där jag också skriver.

Och om du har bilder under året kommer jag bli superglad om du taggar oss på instagram samt taggar #AnnaPåAlgomin.

 

Lycka till med ditt ljuvliga dahlia-kaos!

/ Anna på Algomin

Sök