Hoppa över innehåll

Guide för klippning av gräsmatta – Gästblogg

Att få till en riktigt grön gräsmatta som frodas är det inte alla som lyckas med. En viktig komponent som man inte kommer undan är klippningen av gräsmattan. Så när ska man passa på och klippa och vilken tid på året är bäst att underhålla gräsmattan för optimal tillväxt?

Vi listar alla punkter som du ska ha i åtanke och hjälper dig att klippa din gräsmatta rätt!

Hur ofta ska man klippa gräsmattan?

Det är viktigt att du anpassar din klippning genom hela året. Olika faktorer som värme, sol, fuktighet och näring kommer påverka hur snabbt gräset växer och vilken längd det bör vara för att det ska må bra.

Hur högt och hur ofta du ska klippa blir därför ett litet pussel att få ihop. Men oroa dig inte, vi ska försöka ge dig lite tydliga riktlinjer!

Vår/försommar

När värmen kommer kommer upp i regelbundna temperaturer på runt 8 grader så börjar gräsmattan växa. Exakt vilken månad det är kommer såklart skilja lite från år till år men det brukar vara runt April. Låt gräsmattan växa en bit innan du klipper första gången, någonstans mellan 6-8 cm brukar vara rekommendationen.

Gräset växer ganska mycket här i början av säsongen så det kan vara bra att klippa 1 till 2 gånger i veckan. Ett tips är även att kratta bort löv och gödsla gräsmattan tidigare på våren.

Högsommar

Gräsmattans tillväxt avtar sakta men säkert, men det krävs trimning även under högsommaren för att gräsmattan ska ha en bra längd.

Under denna period är det viktigt att du är lite varsam med längden på gräset. Kort gräs klarar sig inte lika bra under de torrare perioderna.

Höst/Innan vintern

När sommar blir till höst fortsätter man hålla gräsmattan i trim utefter hur mycket gräset växer. När löven börjar falla vill man kratta så att det inte blir ett tjockt lager som täcker och kväver gräsmattan.

Sista klippningen för året brukar göras i slutet av oktober, men det beror lite på väder och vind.

Hur högt ska man klippa gräset?

Hur högt du ska klippa beror på lite olika saker. Här är lite riktlinjer som du kan ha i åtanke:

  • Klipp aldrig mer än 1/3 av gräsets längd.
  • Försök hålla en höjd runt 6 cm för en hälsosam och relativt underhållsfri gräsmatta.
  • Om det är väldigt torrt så låt gräset vara runt 6 till 7 cm.
  • Om gräset är nysått så ha en längd på runt 7 cm.

Dessa är som sagt riktlinjer. Vissa år är klimatet annorlunda och då kanske du får anpassa lite.

Automatisera gräsklippningen med robotgräsklippare

Alla som har en trädgård kan hålla med om att klippning och underhåll av gräsmattan tar en hel del tid. Men det finns metoder för hur du kan spara en hel del tid på klippning. En populär metod är att skaffa en robotgräsklippare!

Idag finns det robotgräsklippare som att de kan ställa in sig själva utefter vad din gräsmatta behöver, baserat på t.ex. vädret de senaste dagarna. Om du inte vill lägga pengar på en så avancerad modell så kan du oftast göra dessa inställningar manuellt.

Har du en robotgräsklippare så kan du då istället fokusera på kantklippning, att få fint i rabatterna eller gödsla när det behövs för att ge lite extra näring.

Hur mycket ska man vattna?

För det mesta så klarar sig gräsmattan ganska bra på egen hand, men det är viktigt att man håller koll ändå. Speciellt under torrare perioder är det superviktigt att hålla koll så att gräsmattan inte torkar ut.

Här några tecken på uttorkning:

  • Gräsmattan börjar ändra färg och bli gulare.
  • Fotavtryck i gräsmattan blir kvar längre än normalt.
  • Löv som ramlat ner på gräsmattan rullar ihop sig och torkar ut.

Ser du någon av dessa tecken är det viktigt att du vattnar gräsmattan så den håller sig frisk och fin. Då finns det precis som med klipphöjden lite rekommendationer att förhålla sig till:

  • Vattna tidigt på morgonen eller på kvällen.
  • Vattna relativt mycket varje gång så att vattnet kan gå ner i gräsrötterna.
  • Vattna lite mer där solen ligger på som mest och mindre där det är mycket skugga.
  • Använd gärna en vattenspridare för bäst fördelning av vattnet.

 

Detta är ett blogginlägg som är en gästblogg av Carl Mattsson på Bäst i Hemmet

Sök