Hoppa över innehåll

Hjälp – vad händer med krusbärsbuskarna?

Har du också varit med om chocken att en dag komma ut och hitta krusbärsbusken helt kaläten? Bladen på busken har blivit helt eller delvis uppätna av något eller någon, och plantan ser helt enkelt förfärlig ut! Då är det troligen krusbärsstekeln som varit framme, eller närmare bestämt dess larver. Dessa runt två centimeter långa gröna larver med svarta prickar har extremt god aptit på krusbärsblad, men kan också angripa röda och vita vinbärsbuskar och kaläta dem på mycket kort tid.

Om buskarna alls blir angripna, och hur mycket larver som kommer, varierar från år till år. Men har man en gång fått in krusbärssteklar i trädgården är det tyvärr stor risk att få angrepp igen. Insekternas puppor övervintrar nämligen i jorden under buskarna och nästa säsong är en ny generation redo att lägga ägg på bladen som kläcks och blir glupska larver.

Ett sätt att störa krusbärssteklarnas livscykel är att bearbeta jorden under buskarna under höst och vinter, alltså luckra, smågräva och kratta. Då förstör man förhoppningsvis några av pupporna.

 

Vad kan jag göra?

Först och främst gäller det att bevaka buskarna noggrant och ser man tecken på angrepp, som små runda hål i mitten av bladen, ska man genast plocka bort dessa blad och hålla utkik efter larver. Om du har fått angrepp av larver ska du skaka busken ordentligt så att larverna trillar ner och kan samlas in och dödas. Det underlättar att lägga ut ett lakan eller tyg under busken innan du skakar så ser du lättare larverna som faller ner. Kolla och skaka varje dag så kan du minska larvernas angrepp.

Olika typer av gift eller bekämpningsmedel vill man naturligtvis inte ha i sin odling, framförallt inte på grödor man sedan ska äta. Men något man kan prova om man tröttnar på att plocka larver för hand är att vattna ut nematoder. Nematoder är mikroskopiskt små organismer som angriper larverna och dödar dem. Denna metod är helt giftfri och ofarlig för både människor och andra djur. Dock kan man inte behandla förebyggande med nematoder, utan de vattnas ut först när du har fått ett angrepp av larver. Det är viktigt att nematoderna kommer i direktkontakt med larverna för att kunna angripa dem, så det gäller att duscha buskarna ordentligt med nematodvattnet.

Här kan du läsa mer om nematoder, samt köpa dem: https://bionema.se/info/fjarilslarver/

Ett sista råd för att slippa tampas med krusbärsstekellarver och andra skadedjur i odlingarna är att ha så stor biologisk mångfald som möjligt i din trädgård. Ju fler olika växter och djur som får leva och frodas, desto större chans att de hjälper dig att hålla en bra balans. Bjud in spindlar, nyckelpigor, tvestjärtar och fåglar så kommer de belöna dig genom att kalasa på dina glupska larver.

Fresh red gooseberries on branch of gooseberry bush in the fruit garden. Close-up view of organic gooseberry berries hanging under the leaves.

Sök