Hoppa över innehåll

I Lund spirar stadsodlingsglädjen!


Häromdagen var Algomin på besök i nordvästra Lund för att kolla in det spännande projektet Odla i Lund. Det är ett stadsodlingsprojekt som drivs av Lunds kommun med hjälp av delegationen för Hållbara städer. På Brunnshög i nordvästra Lund där Odla i Lunds odlingsområde ligger hittar man också folkhögskolekursen Stadsodling i Lund och dess trevliga och engagerade deltagare. Kursdeltagarna studerar småskalig ekologisk odling och lär sig dessutom om att arbeta med sociala odlingsprojekt, något som vi på Algomin tycker är alldeles fantastiskt. Ju fler som odlar, i stan och på landet, och som dessutom odlar ekologiskt, desto bättre, tycker vi! Vi passade därför på att donera ett gäng säckar Algomin Ekogödsel och några flaskor Algomin Ekologisk Näring till kursens odlingar. Det ska bli spännande att följa deras småskaliga jordbruk under säsongen!

Just denna dag höll kursens deltagare på att bygga stadiga stöd till bönor och ärtor .

På området håller ett gigantiskt växthus på att resas. En skolklass med nyfikna barn från en närliggande skola var också på besök och blev guidade runt av Sara från folkhögskolekursen.

Vissa växter var utplanterade och täckta med fiberduk. Duken har många bra funktioner. Den skapar ett mikroklimat för de övertäckta växterna som kan bli ett par grader varmare än omgivningen, och den skyddar dessutom mot angrepp från skadedjur.

En hel del växter stod i backar i skuggan och avhärdades inför utplantering. Om man drar upp växter inomhus och sedan sätter ut dem direkt i utomhusklimatet med dess starka sol och vind blir omställningen ofta för stor för plantorna. Därför bör man successivt vänja dem vid utomhusmiljön genom att sätta ut dem på skyddad plats bara över dagen eller kanske bara ett par timmar de första dagarna. Efter någon vecka med flytt in och ut brukar växterna vara redo för utelivet!

Vi på Algomin hoppas att fler städer ska ta efter Lund och satsa på att tillhandahålla gratis odlingsmark, kunskap och gemenskap för sina medborgare! Och vi önskar alla deltagarna på folkhögskolekursen lycka till med sina framtida projekt!

Sök