Hoppa över innehåll

Jordfabriken – Gästbloggare

Jordfabrik.
– Slänger du din jord? Den frågan har jag fått många gånger. Guuud nej! Svarar jag då. Jag hade aldrig haft råd att odla om jag skulle behöva ny jord i krukorna varje år. Nej nej, jag sparar jorden.
Hur jag går till väga för att spara den?
Jag köpte mig två extra dubbla stora pallkragar och ställde den på ett ställe där jag sedan under odlingssäsongen kunde ha den tom. Man kan självklart hitta andra lösningar. Stora plastlådor med lock, stora baljor eller andra bra behållare.
I år slänger jag i 2 hinkar bokashi & @algomin ekogödsel som är perfekt för komposten i min jordfabrikspallkrage.
Det är inte alltid jag har har bokashi klar. Vissa år blir det hönsgödsel istället. Men jag tillsätter alltid @algomin ekogödsel då den tillför jorden viktiga näringsämnen och hjälper till att tillföra en mullrik jord igen.
Sen till våren tillsätter jag mera ekogödsel då den dessutom innehåller biologisk växtstimulans, aminopuriner, som ger hög grobarhet hos fröet. Genom att mylla ner ekogödseln även på våren ger den sedan plantorna bästa möjliga start. Jag tillsätter också höns & kogödsel. Har jag jord klar från mina kallkomposter tillsätter jag även den jorden och blandar allt.
Nu får min jord vila fram tills den tinat till våren igen, då jag blandar till den. Jag tillsätter även ekogödsel i mina andra pallkragar inför hösten. Just den här jordfabrikspallkragen är till för mina krukor.
En annan fråga jag får när jag tillsätter bokashi och gör jorfabrik.
– Kommer det inte möss & råttor?
Här får man tänka till. Hur har jag det där jag bor? Finns det risk för det? Se till att täcka ordentligt. Lägg på lock, stenar eller annat som gör så att jordfabriken inte drar till sig skadedjur.
Som sagt, det finns annat att tillsätta om man inte har bokashi.
Ta hand om din gamla jord! Lycka till.
@fru_tradgardsodling på Instagram.

Sök