Hoppa över innehåll

Kål & kålnät – Elände eller skoj?

Jag tror att vi är många som tvekar lite när det kommer till att odla kål för att vi har fått kålfjärilslarver i våra kålodlingar tidigare som ätit upp och förstört allting för oss.

Kål tar dessutom mycket plats och kräver mycket arbete.

När jag odlar kål förkultiverar jag det inomhus eller i frostfritt växthus med start ungefär i slutet av mars. Kål vill ha mycket näring redan från starten så jag odlar det i jord blandad med Algomin Trädgårdsgödsel och så fort det är dags för första omskolningen (omplanteringen) så blandar jag jorden återigen med lite Trädgårdsgödsel samt strör 1-2 matskedar Algomin Växa per planta (ovanpå jorden).

 

När det är frostfritt ute flyttar jag ut mina kål-bebisar och sätter dom under ett kålnät/fiberduk. Det viktiga för att slippa att kålfjärilarna lägger larver i dina kålplantor är att kålen aldrig ska nudda kålnätet. Annars kan fjärilen ändå lägga sina larver genom nätet/duken.

Innan kålen börjar bli för stor och omständig skördar jag den. Jag slänger den på grillen (ej brysselkål men alla kålhuvuden) när den är delad i 2-4 delar, beroende på storlek.

 

När den är mjuk och tillagad rakt igenom delar jag upp den lite och lägger i en stor skål. I skålen häller jag ner en vinägrett (recept här nedan) och rör om. Detta är ett supergott tillbehör till grillat och en kall yoghurtsås och ris eller potatis.

 

Recept
Grillad kål med sesam-vinägrett

1 riven vitlöksklyfta
ca 5 cm riven ingefära
Vitvinsvinäger
Neutral olja
Sesamolja
Fisksås
Lite citron

Testa er fram med fisksåsen och sesamoljan så de inte tar över. Citronen är för att ge lite syra. Tillsätt lite salt, peppar och chiliflakes.

 

Sök