”Mellan hägg och syren” är ett uttryck som brukar komma över folks läppar just den här tiden på året. Uttrycket sägs ha kommit från en skomakare som höll stängt just perioden mellan häggens och syrens blomning. Och det skulle kunna ligga ett korn sanning i berättelsen, eftersom det faktiskt fanns en period på våren då skomakargesäller enligt skomakarskråets bestämmelser skulle friställas för att ge sig ut på vandring. Vissa skomakerier fick stänga under gesällens frånvaro, och uttrycket ska förstås som att skomakaren håller stängt under årets mest njutbara dagar.
Historien är dock inte belagd förrän på 1880-talet och det förekommer variationer med helt andra yrken som håller stängt mellan hägg och syren, så det är mycket möjligt att historien är en vandringssägen rakt igenom. Men vad gör väl det? Idén att hålla stängt och njuta när naturen runt omkring är som vackrast är något man verkligen borde överväga, eller hur?!
Lika ofta som man hör uttrycket ”mellan hägg och syren” brukar också åsikten dyka upp att perioden tycks krympa i längd för varje år. ”I år fick man inte vara ledig länge mellan hägg och syren” är ett stående skämt, och många gånger tycks det faktiskt inte vara någon mellanperiod alls, häggen och syrenen blommar helt enkelt samtidigt.
Om det finns något vetenskapligt belägg för att tiden mellan hägg och syren krympt sedan 1800-talet kan vi inte uttala oss om, men vi röstar för att ändra på uttrycket till att man är ledig under hägg och syren istället! Det blir dessutom en bra dubbelmening, inte bara vill man vara ledig under hägg och syrens blomningsperiod, man vill ju gärna bokstavligt talat sitta under en hägg eller en syren och bara titta och lukta. Så, nästa års semester får bli under hägg och syren.