Hoppa över innehåll

Mossa i gräsmattan? Inte i år!

Har du också varit ute och inspekterat gräsmattan efter vintern och sett att det nästan verkar vara mer mossa än grässtrån? Du är inte ensam. En gräsmatta där mossan tar över är ett av de vanligaste problemen vi får frågor om på Algomin.

En mossig gräsmatta är inte så kul. Den blir ofta sumpig och fuktig och den får lättare skador vid slitage (exempelvis vid frekventa fotbollsmatcher eller långa kubbturneringar).

Varför blir det så mycket mossa då?

Det finns flera anledningar till att det blir mossa i gräsmattan. Det beror i regel på att marken/jorden är sur, alltså har ett lågt pH-värde. Mycket skugga på gräsmattan brukar leda till mer mossa, likaså om marken är dåligt dränerad och ständigt fuktig. En väldigt vanlig anledning till att mossan tar över är också att jorden är näringsfattig. Alla dessa förutsättningar älskar mossan.

 

Vad kan jag göra åt det?

Börja en kampanj mot mossan redan nu på våren! Det är inte speciellt svårt:

1. Kratta igenom gräsmattan försiktigt med en plastkratta för att lufta och få bort vinterns skräp

2. Höj pH-värdet i jorden genom att kalka. Använd exempelvis Algomin Ekonäring som är en helt naturlig havskalk

3. Se över om det finns möjlighet att minska skugga genom att beskära ev buskar och träd

4. Klipp gräset när du ser att det börjar grönska och växa

5. Efter du klippt mattan ett par gånger: lufta/vertikalskär och dressa gräsmattan för att göra den bättre dränerad

6. GÖDSLA!

Gödsla gräsmattan = mindre mossa!

Precis så enkelt är det faktiskt. Bara genom att gödsla gräsmattan regelbundet är du på god väg att bli av med mossan. Med Algomins gräsnäring Mindre Mossig Gräsmatta stärker du gräset så att det på sikt kan konkurrera ut mossan på naturlig väg. Dessutom höjer du pH-värdet i jorden och gör jorden mer näringsrik, vilket mossan inte alls uppskattar. Denna näringen fungerar också uttorkande på mossan, vilket försvagar den ytterligare.

 

Inte det minsta farlig!

En sista grej: näringen Mindre Mossig Gräsmatta är inte det minsta giftig för varken natur, djur eller människor. Den missfärgar inte heller trä eller stenläggning. Bra va?!

 

Läs mer om mossa i gräsmattan här!

Sök