Hoppa över innehåll

Odla med Anna på Algomin

I detta inlägg vill jag prata om hur du gödslar dina odlingar och växter samt hur du driver upp egna plantor.
Och lite annat smått och gott, såklart! 

 

Kväve

Det du ska börja med att hålla koll på är när under året som du tillsätter kväve till dina växter. Just kväverika näring till dina växter ska du tillsätta under perioden från att naturen börjar växa och grönska på våren till och med ungefär halva augusti.
Kväverika gödsel ska du strö ovanpå jorden och inte gräva ner i jorden. Detta eftersom kvävet behöver brytas ner med hjälp av jorden innan det når växtens rötter. Därför ska du vänta med att gödsla med kväverikt gödsel när du sått nytt gräs till exempel eftersom dessa fröer ligger ovanpå jorden när de ska gro. Men så snart gräset vuxit upp så du kan gå på det är det redo för kväverikt gödsel.

Kvävefattiga gödsel kan du använda året om och de grävs ner i jorden om möjligt och kan även strös ut ovan jord.

De gödsel som är kvävefattiga är Algomin Trädgårdsgödsel, Algomin Höstnäring, Algomin Ekonäring samt Flytande Algomin.

 

pH-värde & Surjord

Alla Algomins produkter, förutom Flytande Algomin, höjer pH-värdet i den jorden där du gödslar. Detta innebär, kortfattat, att du inte ska gödsla dina surjordsväxter med Algomin. Då är det bättre att du använder dig av till exempel rhododendrongödsel.

Vill du bli av med mossa i din gräsmatta är det bland annat och oftast pH-värdet som behöver höjas.

 

Bakterielivet & Maskarna

En välmående jord är en jord där du kan gräva upp mycket mask om du tar ett spadtag. Det är en jord som också har ett aktivt bakterieliv.
När du gödslar med Algomin stimulerar du bakterielivet i jorden och det är just dessa bakterier som frigör näringsämnen till växters rötter i jorden.

 

Mängd & Överdosering

På alla Algomins produkter står det angivet hur mycket och hur ofta du ska gödsla. Du ska aldrig överdosera i hopp om att det kommer ge ännu bättre effekt för då är risk att du har ihjäl eller skadar dina växter istället. Lite och ofta är det som växterna gillar allra bäst och jag är alldeles övertygad om att ditt sunda förnuft kan klura ut vad som är bäst för just din trädgård. Har du råkat överdosera kan du borsta ut det eller vattna ut det väldigt rikligt.

 

 

Du behöver inte vara proffs för att vara proffs

Naturen vill växa och naturen är makalös! Du behöver inte kunna allting om allting för att odla och ha hand om en trädgård.

 

Plantera

Så fort du ska plantera om en krukväxt eller plantera någonting i din trädgård så blandar du jorden med Algomin Trädgårdsgödsel innan du sätter ner plantan. Det är också bra att rikligt vattna ner i gropen du grävt innan du sätter ner plantan. Plantor behöver luft i jorden kring sig men rötterna behöver också få bra jordkontakt. Så du trycker till jorden och ser till så plantan hamnar på plats, utan att för den sakens skull pressa samman jorden för mycket.
När du ska plantera en växt ner i marken gräver du ett ordentligt hål och sedan häller du i lite plantjord som är blandat med Trädgårdsgödsel.

Algomin Trädgårdsgödsel använder du också till krukväxter inomhus när du omplanterar dom.

 

Att så fröer och ta hand om plantorna

Att så egna fröer är hur roligt som helst och det finns massor med olika begrepp, tips och riktlinjer som kan kännas ytterst övermäktiga för en nybörjare. Så vi går igenom litegrann här av det som jag tycker du ska bry dig om.

Att driva upp plantor inomhus (eller i varmt växthus) på tidig vår när det fortfarande är kallt utomhus kallas för att förkultivera. Förkultivering gör vi inomhus för att plantan ska hinna med vår annars väldigt korta säsong här uppe i norr.

För alla de vanligaste grönsaksfröerna och blomsterfröerna så behöver du inte alls göra det så komplicerat.

Du behöver någonting att så dina fröer i som typ en plastkruka, ett tråg eller liknande. Bra är det om det är hål i botten och ett fat undertill så du inte övervattnar samt att rötterna kommer att söka sig nedåt och du tids nog kan vattna underifrån istället.

Du sår dina fröer i såjord för att den är näringsfattig och väldigt finkornig jord som är bra för små fröer som ska slå rot. Växtbelysning är alltid bra att ha och det går bra att köpa en växtglödlampa som passar till tillexempel en lampfot eller vad du nu har hemma. Den kan du ha på timer och ha igång ungefär 16 timmar per dygn. Det ska vara ungefär 15 centimeter mellan plantorna och belysningen men det där är inte hela världen om det inte blir exakt så.

Är det superkallt där du ställer dina fröer så kan det behövas liten värmematta eller dylikt under brickan som de står på, men det brukar sällan behövas.
Ha lite tålamod bara!

 

När plantorna har kommit upp och fått det andra bladparet (blad nummer 3 och fyra) så kallas de blad för karaktärsbladen. Det är när karaktärsbladen har kommit som det är dags att plantera om dina plantor. Att plantera om plantera du driver upp kallas för omskolning.

Små plantor är väldigt känsliga i både stjälk och rötter så därför är det bäst att du håller dom i bladverket och/eller skopar upp dom med lite jord så du försiktigt kan lyfta vidare dom.

När du planterar om dom i en större kruka ska du också blanda den jorden med några gödselkorn av Algomin Trädgårdsgödsel. Du strör sedan ungefär ett kryddmått Algomin Växa ovanpå jorden kring varje planta. Nu är det också dags att regelbundet gödsla med Flytande Algomin. Tänk på att inte låta Flytande Algomin stå kvar i massor av vatten på brickorna under dina plantor då det kan lukta lite illa då. Vattna lite per planta ovanpå jorden. Doften är ingenting farligt eller dåligt dock!

Du brukar kunna flytta plantor ifrån växtbelysning och ställa dom i ett ljust fönster istället när de blivit lite större. Tänk på att starkt och direkt solljus är någonting som små plantor inte alltid tycker är superkul.

 

Är det växter du ska flytta ut utomhus sedan när det blivit frostfritt så är det viktigt att du vänjer dina plantor vid sitt nya klimat.  Detta kallas för avhärdning.

Det plantor är allra mest känsliga mot precis i början av utflyttningen är starkt och direkt solljus. Du kan täcka dina plantor med lite fiberduk under avhärdningen. En bra idé är också att ställa dom i ett garage eller lite kallare förråd under några dagar (glöm inte att växterna behöver dagsljus) för att sedan flytta ut dom på friland eller i det växthus där de sedan ska bo resten av säsongen.

Glöm heller inte att blanda jorden med Algomin Trädgårdsgödsel vid planteringarna samt att strö på Algomin Växa ovanpå jorden kring växterna. Nu kan du blanda ner ungefär 1 matsked av varje per planta.

 

Är du orolig för att det ska komma en så kallad frostknäpp eller liknande så är det i växthus bra med en så kallad frostvakt. En frostvakt är en fläkt som startas när temperaturen sjunker, beroende på hur du har ställt in den. På friland kan du täcka känsliga växter med fiberduk för att skydda dom extra mot eventuell plötslig kyla.

 

De flesta växter går bra att beskära så dom blir så som du vill ha dom. Tomater är ett ypperligt exempel på en växt som du kan beskära, och ska beskära, in i oändligheten. Du kan klippa av grenar du inte önskar samt toppa den för att den ska ha den höjd du vill att den ska ha. Du ska också ta av så kallade ”tjuvskott” som är små skott/grenar som på just tomater växer ut precis under en redan befintlig gren. Detta gör du hela säsongen. Du ska heller inte ha för mycket blad på dina tomatplantor när de väl börjar ge frukt så att frukterna får solljus och kan mogna. Från början av augusti och tills plantan slutar ge frukt tar jag bort ungefär 90% av alla blad som finns på den. Det ser inte skoj ut men det ger mycket frukt samt frukt som kan mogna.

En annan sak att tänka på med tomater och andra plantor, framförallt som står i växthus, är att du skakar plantorna lätt när du pysslar om dom så pollinerar dom sig själva. Oftast kommer inte bina in där på samma sätt och kan hjälpa dig med pollineringen som sedan leder till frukt.

Tänk också på att aldrig vattna i ditt växthus på kvällen för då blir det större risk för svamp och andra jobbigheter. Men på friland samt din gräsmatta ska du vattna på kvällen så inte vattnet dunstar bort i solljuset.

Har du frågor finns jag på anna@algomin.se samt på Algomins Instagram och Facebook!

/ Anna på Algomin

Sök