Att få mossa i gräsmattan händer de allra flesta. Mossan dyker ofta upp i början av säsongen och kan komma smygandes. Många märker inte ens att de har mossa i trädgården förrän den börjar ta över gräset, och då kan gräsmattan kännas blöt och sumpig. Dessutom skadas den oftare eftersom mossa lyfter från marken enklare än vad gräs gör.
Därför dyker mossan upp
Mossa trivs där det är fuktigt och svalt. Mossa kan nämligen börja växa i kallare temperaturer än gräs, vilket är varför mossa får försprång när snön börjar smälta bort. Ligger din trädgård i skugga och har dålig dränering riskerar du alltså att få mycket mossa. Dålig dränering beror ofta på att jorden är för tätt packad eller att det finns gropar och ojämnheter i marken. Det märker du om det bildas vattenansamlingar efter kraftigt regn i gräsmattan.
Andra vanliga anledningar till att mossa tar över är att marken har ett lågt pH-värde, alltså att jorden är sur. Mossa trivs väldigt bra i jord med lågt pH-värde till skillnad från gräs, som växer sämre när jorden är sur. Att gräset växer sämre gör det sedan ännu enklare för mossan att ta över.
Så får du bort mossa på bästa sätt
Det finns flera sätt att bli av med mossa om det börjat växa i din trädgård. Det mest effektiva sättet på lång sikt är att regelbundet gödsla din gräsmatta. Gödslar du gräsmattan så stärker du gräset vilket gör att den klarar av att konkurrera ut mossan. Dessutom ger gödsel en mycket mer näringsrik jord, som mossa inte trivs i.
Algomin Mindre Mossig Gräsmatta höjer pH-värdet i jorden
Använder du Algomin Mindre Mossig Gräsmatta så ger det inte bara näring till gräset i din gräsmatta utan den innehåller även kalk, vilket höjer pH-värdet. Ett högre pH-värde gör att mossan torkar ut och hindrar den från att komma tillbaka. Eftersom gödslet är långtidsverkande får gräset näring och styrka under hela säsongen. Mindre Mossig Gräsmatta är dessutom helt ofarligt för barn och husdjur och missfärgar inte sten eller trä.
Många mossbekämpningsmedel är skadliga mot miljön och sänker även pH-värdet i jorden på sikt. Det gör att mossan ändå kommer komma tillbaka och om du har otur, kraftigare än tidigare. Därför är det bästa alternativet alltid att gödsla för att stärka gräset på ett naturligt sätt.
Så här gödslar du med Algomin Mindre Mossig Gräsmatta:
- Kratta gräsmattan med en plastkratta för att få bort gammalt gräs, ogräs eller löv. Det går bra att gödsla när som helst på året, men det är bäst att göra det på våren eller sommaren.
- Räkna ut hur mycket gödsel du kommer behöva för ett jämnt lager (ca 1kg/20 m²).
- Använd gärna en gödselspridare och sprid ut Mindre Mossig Gräsmatta över hela din gräsmatta, eller där du ser att mossan tagit över.
- Du kan gödsla oavsett om det kommer regna eller inte, men för bäst effekt ska du vattna rikligt efter du gödslat. Algomins gödsel är inte syrabehandlat vilket betyder att du inte riskerar att bränna din gräsmatta, oavsett väder.
- Har du starka angrepp av mossa kan du upprepa processen igen efter två månader.
- När mossan börjat torka ut kan du kratta upp den och slänga. Fyll på kala fläckar efter mossan med dressjord och så nytt gräs om du vill.
Tips! Se gärna över om du kan klippa ner buskar eller träd för att motverka skugga i din trädgård. Mossa trivs nämligen inte alls bra i direkt solljus.