Hoppa över innehåll

Skördetid i stadsodlingens Lund

Förra veckan gjorde vi ett återbesök hos stadsodlarna på Brunnshög utanför Lund. Vi var där redan i våras (se och läs här!) och tittade på deras nyplanterade telningar, och passade på att skänka ett antal kilo Algomin Ekogödsel och flaskor med Algomin Ekologisk Näring. Det är svårt att förstå att den leråker som då dominerade området på en säsong förvandlats till ett grönskande grönsaksparadis! Både odlingarna som sköts av folkhögskoleeleverna från Stadsodling i Lund-kursen, och de odlingslotter som brukas av privatpersoner fullkomligt bågnade av skördemogna grödor.

Brysselkål växer till sig längs stammen på plantan.

Mangolden var fortfarande praktfull, och fanns i en uppsjö av färger, från knallgul, orange, mörkt röd och  rosaröd till den klassiska med vita stammar.

I det stora växthuset som rest på platsen har tomater, chili, vattenmelon och andra värmeälskande grödor stortrivts. I växthuset låg även en mängd vackra skördade pumpor på parad.

Stor och liten!

En del blommor och frukter ska inte skördas eftersom deras frön ska tas tillvara och sparas till utsäde för nästa års sådd.

Tomatillo märkt med snöre = plocka inte!

Tomater fanns i massor i växthuset…

…liksom chili av en mängd olika sorter, här en Habanero.

Solrosorna blommade fortfarande vackert på den skånska slätten.

Men tänk att den skånska myllan även kunnat frambringa dessa exotiska grödor: kikärtor och linser! En plätt på Brunnshög är nämligen reserverad åt en slags experimentodling där elever från stadsodlingskursen fått ta med sig saker från sina egna skafferier och planterat! En hel del exotiska bönor och linser hade faktiskt lyckats riktigt bra, och många ska tas tillvara och sparas till utsäde till nästa år. Genom att spara utsäde från de bästa, vackraste och friskaste exemplaren varje år genomför man en långsam förädlingsprocess. Kanske processen slutar med att man har en egen Brunnshög-kikärt, härdig i skånskt klimat?!

Eller varför inte en Lunda-Yin-yang-böna!? Vackrare böna får man leta efter…

Mer information om stadsodlingsprojektet i Lund hittas HÄR!

Sök