Hoppa över innehåll

Spara frön själv – fixa eget utsäde!

Har du blommor och grönsaker som står och vissnar i trädgården och kökslandet? Då är chanserna goda att du också har en massa mogna frön att plocka, spara, torka och lägga undan inför nästa års sådd!

Olika blommors torkade blomställningar brukar vara enkla att plocka frön från. Ofta ramlar de av bara man tittar på dem! Här är det gul rosenskära som blommat över och lämnat kvar smala bruna frön i klasar.

Samla egna frön från blommor – gör så här:

Så länge fröna är stora är det hur enkelt som helst! Bara låt dem sitta kvar på plantan tills de är riktigt torra, och plocka sen av dem och lägg i ett kuvert eller liknande och stoppa undan på mörk och torr plats till våren! Är fröna mindre, som exempelvis hos fingerborgsblomma eller akleja, är det lättare att plocka hela den vissna blomman, låta den torka till ännu mer inomhus på ett fat och sedan ”slå” eller skaka av fröna ner i ett kuvert eller liknande.

Med grönsaker gör du likadant. Här är det vaxbönor som vi låtit växa sig för stora för skörd (de blir trådiga att äta då), och istället låtit sitta kvar på plantan så länge att skidorna gulnat och börjat bli lite prassliga och torra.

Under det torra höljet gömmer sig de vackra bönorna, som själva inte har torkat och hårdnat helt än, utan har kvar en viss spänst.

Spara bönor till utsäde – gör så här:

 

Pilla ut de bönor som lätt släpper ur sina skidor och lägg att torka på ett fat inomhus i ett soligt fönster. Skidor som inte riktigt släpper taget om bönorna, som fortfarande är för färska, kan läggas som de är och torka. Titta bara till fatet ibland så där inte ligger någon fuling och börjar ruttna, släng bort dessa.

 

Efter några dagar eller veckor beroende på skicket när de skördades har bönorna blivit riktigt torra och hårda. Nu kan de sparas på torr och mörk plats för att användas till utsäde till nästa vår!

 

OBS!

Märk upp kuverten, burkarna eller påsarna du sparar frön och utsäde i! Det är lätt att tro att man ska komma ihåg vad för slags frön det är, men man glömmer otroligt mycket snabbare än man tror…

Sök