Hoppa över innehåll

Välj Fairtrade-rosor till Alla Hjärtans Dag!

I Sverige säljs varje år runt 4 miljoner rosor i samband med alla hjärtans dag. Och andelen fairtrade-rosor som säljs har ökat rekordartat de senaste åren.

 

– Var femte ros är nu Fairtrade-märkt. Konsumenterna visar tydligt att de vill vara med och bidra till bättre arbets- och levandsvillkor för de som odlar blommorna. Rosorna visar vägen. Nu vill vi se samma utveckling för kaffe och bananer, säger Magdalena Streijffert, generalsekreterare för Fairtrade Sverige i ett pressmeddelande från Fairtrade Sverige.

Varför ska man då välja en Fairtrade-märkt ros? De flesta rosor som säljs odlas i  Kenya, Etiopien, Colombia och Ecuador. Arbetet ger viktiga arbetstillfällen för de många kvinnor som är anställda på blomsterplantagen. Men speciellt i samband produktionstoppar som inför alla hjärtans dag, riskerar de anställda att utsättas för orimliga övertidstimmar, sexuella trakasserier och förgiftningsskador. Många tjänar så lite att det inte täcker deras familjers grundläggande behov som mat, rent vatten, kläder eller skolgång för barnen, ensligt Fairtrade Sverige.

På ett Fairtrade-certifierat blomsterplantage får anställda en tryggare och säkrare arbetsplats då de farligaste kemikalierna är förbjudna och skyddskläder är obligatoriskt. All form av diskriminering är förbjuden och det finns krav på minimilöner som lägst samt organisationsrätt. Dessutom utgår en Fairtrade-premie på 10 procent av försäljningen som används till social och ekonomisk utveckling i lokalsamhället, som till exempel investeringar i brunnar, en skola eller hälsovård. Det ger dem handlingskraft att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor, både för sig själva och sina familjer.

Mer information om fairtrade-märkta blommor finns här.

 

Bilderna på fairtrade-märkta rosor kommer från Fairtrade Sverige.

Sök