Hoppa över innehåll

Vår Trädgård i Malmö – blomsterprakt och smarta saker!

Det är himla kul med trädgårdsmässor! Vi på Algomin har varit på många genom åren, både som utställare och som besökare. Just nu pågår mässan Vår Trädgård i Malmö, dit vi begav oss enbart som besökare för att se vad kompisarna och kollegorna i trädgårdsbranschen har för sig, kolla in senaste trenderna och såklart njuta av en tjuvstart på våren!

Ovan syns mässans försök att tolka årets trender inom trädgårdsvärlden, med hjälp av trendgurun Lotta Ahlvar från Svenska Moderådet och med växter från Mäster Grön. Ord som ”Täppan”, ”Skogens Skafferi”, ”Hydro” och ”Örtagården” användes för att beskriva olika spaningar. Och glädjande nog är det ekologiska, miljövänliga hållbarhetstänket tydligen verkligen här för att stanna. Det gör oss på miljövänliga Algomin mycket lyckliga. För något annat alternativ finns väl inte om vi vill ha kvar vår jord i befintligt skick, eller hur!?

Framdrivna vårblommor fanns det gott om, här en otroligt läcker magnolia.

Eller vad sägs om de här blommande syrenerna?! Ljuvligt, men också lite konstigt sådär i en stor mässhall, i artificiellt ljus, med industritaket i bakgrunden. Känns inte riktigt naturligt, men såklart en försmak om vad som komma skall…

Smarta trädgårdsprylar fanns det gott om på mässan. Två som vi var framme och nosade lite på var markskruven från företaget Sluta gräv (kul namn!) som man kan skruva ner i marken istället för att gräva ner en plint om man exempelvis ska bygga staket eller pergola. Smart!

En annan praktisk produkt vi gick igång på var Rättviksknuten, som är ”knutar” eller fästannordningar i plast där man kan fästa 16 mm elrör som finns att köpa på närmaste byggvaruhus, och bygga ihop ställningar till bärnät eller fiberduk. Går att anpassa till precis hur stort ”tält” man behöver. Tänk att slippa kämpa med nät som fastnar i jordgubbsplantorna varje gång man ska dra av det för att skörda! Eller slippa fiberduk som fladdrar iväg då de stenar och pinnar man försökt fästa med trillat bort.

Vi fick också en fin demonstration av Nelson Gardens Rootmaster som är ett litet minidrivhus för förodling med inbyggd självbevattning genom bevattningband. I och med att pluggcellerna går att öppna helt är det lätt att ta ut färdigvuxna småplantor, och lufthålen på cellernas sidor gör att rötterna letar sig ut där, rotändarna torkar ut vilket stimulerar mer rotsättning och ger ett djupt och välutvecklat rotsystem.

Vi har inte testat Rootmastern än, men den verkar vara ett bra alternativ för att lyckas bra med sina försådder!

Ibland är det små detaljer man fastnar för när man vandrar runt och tittar på allt det fina. Som dessa små gingkoplantor eller fina krukor med myrsine, som tydligen ska vara mycket lättare att sköta än släktingen myrten, berättade floristen Mia Berndtsson från Gröna Verk, som stod på mässan för första gången.

Videkissar och fina gamla lådor med diverse krokar och beslag i gammal stil var andra detaljer vi föll för.

Man lär sig alltid något nytt på trädgårdsmässor! Vi pratade växtbelysning med de kunniga folket på Venso EcoSolutions och lärde oss både det ena och andra om LED-belysningens fördelar. Tydligen kan man ställa in och anpassa LED-ljus precis efter vad växterna vill ha för ljus. Röda våglängder är bra för att dra upp plantor och stimulera blomning, blå och vita våglängder passar bättre för vinterförvaring av exempelvis citrusväxter, och ett blandat ljus med både röda och blå våglängder är ett bra allmänt underhållsljus. Här har tillverkaren dessutom lagt ett fosforskikt på lampan som tar bort det lite omysiga blå eller röda ljuset och gör det varmvitt för våra ögon, samtidigt som effekten för växten finns kvar!

Venso Solutions hade även riktigt häftiga armaturer där man kan komplettera med en hyro-odlingslåda och alltså dra upp plantor direkt i vatten (med lite näringslösning i), ingen jord alls! Fort går det, och smidigt är det enligt de som provat. Mycket spännande!

Alltid kul att inspireras av andras kreativitet, här är det unga florister som gjort superhäftiga arrangemang i sin monter, de hänger upp en blomsterdekorerad hund (häst?) som genast förde våra tankar till en klassisk piñata! Vi höll oss dock från att gå lös på den med pinnar… 🙂

Har man möjlighet så är ett besök på Vår Trädgård i Malmö under helgen verkligen att rekommendera!

Sök