Hoppa över innehåll

Vintergallring – vinn såg med teleskopstång!När träden står nakna på vintern har man god chans att inspektera deras grenverk och passa på att gallra. Gamla torra, döda grenar ska bort, de riskerar att blåsa ner annars. Även stora levande grenar kan behöva gallras bort om de växer ”fel”, exempelvis för nära huset.

Även om grenarna sitter högt behöver man inte alltid upp och vingla på en stege. Ett mycket bra alternativ är en kvistsåg fäst på en teleskopstång. Denna stång från G-man Tools är hela 4 meter lång i maximalt utdraget läge, och eftersom sågen är så vass går det faktiskt utmärkt att såga trots det långa skaftet.

Kapa rätt!

Där grenen går ut från trädets huvudstam finns en liten utbuktning som framförallt brukar synas på grenens undersida. Denna kallas grenkrage eller grenkudde och får inte skadas då man sågar av grenen. I grenkragen finns sårläkande ämnen som ser till att läka det sår som blir efter att en gren kapats. Man ska alltså lägga snittet utanför grenkragen, men inte för långt ut för då kan inte grenkragen valla över sårytan.

Snittytan ska man försöka få så liten och cirkelrund som möjligt.

En god ide när man kapar stora grenar är att göra det i etapper och att lägga ett litet snitt underifrån innan man sågar grenen ovanifrån för att undvika fläkskador.

Vinn en kvistsåg med teleskopstång från G-man Tools!

Vi lottar ut en såg med tillhörande teleskopstång från G-man Tools, just som den på bilderna, till en lycklig vinnare! För att delta i tävlingen: lämna en kommentar på detta blogginlägg och berätta vad du skulle vilja läsa om på Algominbloggen framöver. Glöm inte att lämna en mejladress så vi kan kontakta dig om du vinner. Tävlingen är öppen fram till nästa tisdag, den 12 februari klockan 12.00, vinnaren dras slumpmässigt och annonseras här på bloggen på eftermiddagen den 12:e!

Vi lottar också ut tre flaskor Algomin Ekolgisk Näring bland dem som lämnar kommentarer. Perfekt till krukväxter både inne och ute eller till trädgårdslandet. Näringen är gjord av brunalger från havet och är Kravmärkt.

Lycka till!

Sök