Hoppa över innehåll

Boveteskott – nyttigt och enkelt att göra själv!

Att spira skott från frön är ett enkelt och roligt sätt att få fram billiga och nyttiga ingredienser till sallad och garnering. Solros- och ärtskott är två vanliga skott som båda är lätt att göra själv hemma, men som ofta också finns att köpa i välsorterade matvarubutiker. Boveteskott är också otroligt enkelt att dra upp själv, och de är dessutom supernyttiga! Bland mycket annat innehåller de en hög proteinhalt, vitamin A och C, kalcium, magnesium och järn.

Du behöver:

  • Oskalat bovete (brukar finnas i specialkostaffärer eller hälsokostaffärer)
  • Burk/skål med vatten till groddning
  • Fat/bricka att så på
  • Planteringsjord

Gör så här:

1. Skölj runt 2-3 dl oskalat bovete och blötlägg i vatten över natten.

2. Sprid ut ett cirka 1 cm tunt lager planteringsjord på ett fat eller en bricka.

3. Skölj noga de blötlagda fröna i en sil eller ett durkslag och sprid sedan ut dem tätt på jorden.

4. Strö ett tunt lager jord över fröna och duscha sedan med en sprayflaska vatten tills jorden är genomblött. Duscha jorden på fatet flera gånger per dag för att hålla den fuktig.

5. Efter ett par dagar börjar skotten resa sig ur jorden!

Dags att skörda!

Efter en dryg vecka har skotten vuxit sig ungefär en decimeter långa och kan skördas genom att klippas av med sax! Skörda så nära inpå du ska äta dem som möjligt, så de behåller sin krispighet.

Lycka till!

Sök