Hur blir jag av med mask i körsbär?

2015-06-08

Hej Jankov !
Vad kan man göra för att bli av med mask i körsbär?

Tack!

/Dany

Svar från Jankov:

Hej Dany!

”Mask” i körsbär är besvärligt. Det är körsbärsflugans larver som lever och äter inne i frukten. Denna får insjunkna och missfärgade partier. Larverna lämnar frukten och förpuppas i marken. Sedan föds flugor som svärmar i juni-juli och lägger sin ägg i de outvecklade karten. Ser man ett angrepp bör man plocka av all frukt för att bryta cirkeln och hindra att det blir fler flugor. Man kan prova att hänga upp gula fångstskivor i träden. Fångstskivor har klister som flugorna och andra insekter fastnar på lockade av den gula färgen. Try, snöbär, berberis och hägg kan vara värdväxter för körsbärsflugan. Rensa bort dessa om de inte har stort prydnadsvärde.
Lycka till!
Jankov

6 responses to “Hur blir jag av med mask i körsbär?

  1. Hej!
   Visst kan Du äta dem. Du får bara lite protein på köpet. Det är körsbärsflugan som lägger ägg i karten. För att bli av med dem till nästa år måste Du plocka bort alla angripna bär och förstöra dem annars får Du tillbaka angreppet.
   Lycka till!
   Jankov

 1. Vad är det för sorts maskar? Kan de bosätta sig i människokroppen, efter intag? Är det den sortens parasit? Isåfall, hur vet man om man har blivit drabbad?

  1. Detta är ingen mask som kan bosätta sig i människokroppen, utan skulle du råka få i dig den så dör den omedelbart i magen!

 2. Jag har små vita maskar i mina sötkörsbär (Stella), men inte i alla bär och det syns inte på utsidan av bäret. Hjälper det att ta bort alla bär ett år?

  1. Hej!! Ta bort
   Ja, Du tänker rätt. Gör det så kläcks inte fler vuxna individer som kan föröka sig och lägga ägg i Dina körsbärskart.
   Lycka till!
   Jankov

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *