Hoppa över innehåll

Odla i pallkrage – del 1- Förberedelser!

Att odla i pallkrage är omåttligt populärt – med rätta! Det är kul, lätt och praktiskt. Här kommer första delen i en serie om hur man odlar i pallkrage. Vi börjar med förberedelserna!

1. Materialet

Pallkragar finns att få tag på lite överallt. De flesta stora bygg/trädgårdsaffärer som Plantagen, Granngården, Blomsterlandet och Bauhaus har sina egna varianter. Man kan även vända sig direkt till företag som sysslar med pallar och pallkragar för transporter och fråga om man som privatperson kan få köpa några begagnade pallkragar. Då kan man komma billigare undan.

Pallkragar kan du stapla i princip hur högt du vill. Vi valde att sätta två våningar. Vill man odla potatis eller andra rotgrönsaker som tar sig djupt ner bör man kanske ha ytterligare en våning, ska man mest odla sallad räcker det kanske med en krage.

En av fördelarna med att stapla kragarna några våningar högt är att man får odlingarna i en bekväm höjd. En av nackdelarna är att det går åt mycket jord.

2. Placering

Tänk på ljus och skugga när du väljer placering av din pallkrage. En plats som mestadels ligger i skugga är det få grönsaker som uppskattar, men full sol kan också blir problem under stekheta sommardagar. Vandrande skugga är optimalt.

Fundera också på hur du ska placera pallkragen så att den inte ställer till problem för andra aktiviteter i trädgården. Kan gräsklipparen komma fram? Kan du komma åt att klippa häck och buskar intill? Når trädgårdsslangen fram för vattning?

3. Skyddande plast invändigt

Bland hängivna pallkrageodlare går meningarna isär huruvida man behöver preparera pallkragarna inför odling eller ej. Vissa målar, oljar eller behandlar på annat sätt, vissa låter dem vara precis som de är. I och med att träet är ett organiskt material kommer det sakta brytas ner av fukt och kontakt med jorden. Pallkragar är inte en permanent lösning i trädgården, men de håller faktiskt förvånansvärt länge trots att man lämnar dem fullständigt obehandlade.

För att förlänga livslängden på träet något valde vi att klä insidan av pallkragarna med svart plats. Vi använde vanliga svarta sopsäckar som vi häftade fast med häftpistol.

4. Kartong i botten

För att göra det lite svårare för ogräs att ta sig in underifrån i vår odling valde vi att lägga ett lager kartong i botten på pallkragarna. Vi la kartongen direkt på gräsmattan under. Gräset kommer så småningom förmultna där under och omvandlas till mull. Andra varianter är att lägga tidningspapper, markduk eller annat täckande material.

Tänk på att inte lägga plast som marktäckning i pallkragen! Vattnet måste kunna rinna ut.

5. Fyll med jord

Och så var det dags att fylla på med jord! Till våra två våningar pallkragar gick det åt 6 st 50 liters säckar med jord, alltså 300 liter. Att välja näringsrik kvalitetsjord istället för ”billighetsjord” är en god investering. Har man egen kompostjord är det såklart guld värt.

 

I  kommande blogginlägg i serien Odla i pallkrage kommer vi bland annat prata om gödselsåddplantering och skötsel i pallkrageodlingen!

 

Sök