Odla i pallkrage – Del 2 – Gödsling!

 

 

odla i pallkrage

När man odlar i avgränsade behållare, oavsett om det gäller en liten kruka eller en stor pallkrage, blir rätt gödsling viktigt för att lyckas. Det kommer ju inte in några nya näringsämnen på ”naturlig” väg, utan allt som grödorna och jorden behöver måste vi tillföra själva.

 

Köpejord på säck innehåller en viss näring, men för att ge grödorna bästa möjliga tillväxtförhållanden bör man själv grundgödsla innan plantering och/eller sådd.

 

Grundgödsling innan sådd

Algomin Trädgårdsgödsel passar perfekt för att grundgödsla en pallkrage. Gödningen innehåller både fosfor, som är oumbärligt för växtens rotbildning, och kalium, som är det ämne som ger växten möjlighet att skapa starka, stabila stjälkar exempelvis, och som gör att de växer kvalitativt. Algomin Trädgårdsgödsel innehåller väldigt lite kväve. Därför behöver du aldrig oroa dig för att ”bränna” eller skada dina växter med för mycket gödsel, vilket man kan råka göra med kväverika gödningsmedel, som exempelvis hönsgödsel. Algomin Trädgårdsgödsel kan utan problem komma i direkt kontakt med dina plantors rötter.

 

Gör så här:

1. Dosering: Ta lika många knutna nävar Algomin Trädgårdsgödsel som antalet säckar jord (40 liters) som du fyllt pallkragen med! 6 säckar jord = 6 knutna nävar Algomin Trädgårdsgödsel, ect.

odla i pallkrage 

 

2. Mylla ner: Strö ut gödseln jämnt i pallkragen och mylla ner. Se till att få ner gödselkulorna långt ner i pallkragen, så att de inte bara ligger uppe vid ytan! Man vill ha gödseln överallt där det kan tänkas bli rötter. Fosforet i gödseln, som är viktig för plantornas rotbildning, är ett långsamt ämne som bara färdas ett par centimeter i jorden (andra ämnen rinner iväg långt med vatten). Därför måste man se till att gödseln brukas ner till en nivå där rötterna kommer finnas. Speciellt viktigt om du ska odla exempelvis potatis, som ju sätter rotknölar en bra bit ner i jorden!

odla i pallkrageodla i pallkrage

 

 

Grundgödsling innan plantering

När du planterar redan färdiga plantor i din pallkrage kan du med fördel använda Algomin Start. Det är en gödning som i mångt och mycket är lik Algomin Trädgårdsgödsel, men som innehåller exakt de näringsämnen som behövs för att en växt med redan utvecklat rotsystem ska kunna etablera sig väl.

 

Gör så här:

1. Gräv en planteringsgrop.

odla i pallkrage

 

 

2. Strö en knapp handfull Algomin Start i gropen.

odla i pallkrage

 

 

3. Sätt i plantan, fyll på med jord runt om och tryck till försiktigt.

odla i pallkrage

 

 

4. Vattna!

 

Extra kick!

För att ge dina nyplanterade och nysådda pallkragar en extra kick så här i början av säsongen kan du ge en dos flytande Algmin Ekologisk Näring med första vattningen. Den innehåller både NutriActiv som bland annat ger växterna bra motståndskraft mot sjukdomar och skadedjur, och har ett högre kväveinnehåll som ger växterna en extra skjuts.

products-ekologisk-naring

 

Helt eko

Om du vill ha en fullständigt ekologisk och Krav-märkt odling ska du välja Algomin Ekogödsel. Det använder du på precis samma sätt som Algomin Trädgårdsgödsel och Algomin Start. Även den flytande Algomin Ekologisk Näring är helt ekologisk och Krav-märkt.

products-ekogodsel

 

 

p.s. Del 1 om att odla i pallkrage hittar du här: Förberedelser

4 responses to “Odla i pallkrage – Del 2 – Gödsling!

 1. Ska man gödsla innan frösådd i pallkrage. Eller ska man vänta tills grönsaken börjar komma upp?

  1. Hej!

   Du kan med fördel gödsla innan du sår. Till en pallkrage med grönsaker rekommenderar vi 3-4 matskedar Algomin Växa som myllas ner! MVH/Emma, Algomin

 2. Började på riktigt odla förra året och har pallkragar x2 stående på bar mark. Fyllde dem med 2/3 trädgårdsjord och resten kogödsel och en påse barkmull. Det gick riktigt bra. Nu till våren ska jag dra ner en hink bokashi i varje x2 krage och även guldvattna och försöka täckodla så gott jag kan. Vad mer bör jag ha i tycker ni?

  1. Hej!
   Jag tycker att Du gärna ska prova olika metoder. Ett bra sätt att lära sig är att dokumentera i form av bilder och kommentarer. Man glömmer ju så lätt.
   Lycka till!
   Jankov

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Jankov

Fråga Jankov

Skicka din fråga till vår expert