Plantera vårlökar – så lyckas du!

Plantera vårlökar – så lyckas du!

tulpaner

 

För att få ett vackert vårflor i sin trädgård är det nu på hösten man måste komma ihåg att plantera lökväxter som tupan, krokus, snödroppar, påsk- och pingstliljor och andra härliga vårlökar.

 

plantera vårlök

 

Ge näring för extra skjuts

Vårlök kan man plantera ända fram tills marken blir frusen, men ju tidigare på hösten man får ner dem i jorden desto bättre. Då får de tid att rota sig, och de ligger inte och torkar ut och tappar sin växtkraft.

 

Stora lökar ska planteras djupare än små. Ett bra riktmärke är att plantera dem ungefär tre gånger så djupt som löken är hög. Spetsen på löken ska peka uppåt.

 

I samband med lökplanteringen är det bra att ge en giva kvävefattig näring, exempelvis Algomin Trädgårdsgödsel för att ge löken lite extra kraft att etablera sig och orka blomma vackert till våren.

 

vårlökar i kruka

 

Plantera vårlök i kruka

Man kan också plantera vårlökar i kruka. Då gäller det att välja krukor med hål i botten som tål frost. Vattna igenom krukan efter planteringen, men låt den sedan stå torrt under tak. När kylan kommer är det bra att linda in krukan i ett isolerande material som bubbelplats, frigolit, liggunderlag eller ställa den i en låda och fylla upp med hopknycklat tidningspapper runt om. Krukan bör stå torrt under tak under vintern, och plockas fram när våren börjar komma. Samplantera gärna med perenner i krukan för en riktigt fin effekt.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jankov

Fraga Jankov

Skicka din fråga till vår expert