’Renoveringsprogram’ för gräsmatta

’Renoveringsprogram’ för gräsmatta

2018-04-15

Hej!

Jag har en ”gräsmatta” i hopplöst skick, den består till stor del av mossa och ogräs (bl.a. våtnarv). Jag har gjort en del försök med toppdress och sand, renoverningssådd och mosskrattning, men inte särskilt strukturerat.

Jag inser att det behövs ett helhetsgrepp! Skulle vilja göra detta, men vet inte hur jag ska gå till väga… Önskar både långsiktighet och ett hyfsat resultat redan i sommar (men ingen ambition att det ska vara perfekt då!).

Jag vägrar att behandla med miljöfarliga ämnen, men är öppen för medel som är ok för miljön!

Mattan är i sol-halvskugga. (De alltför skuggiga delarna ska bli stenlagda istället, ingen idé att kämpa där!)

Har du förslag på en helårs/flerårsplan? När ska jag dressa, så, riva mossa, gödsla, mossbehandla…? Vad kan jag göra i år, nästa år…? Och med vilka produkter?

Hälsningar
Anna

Svar från Jankov

Hej Anna!
Jag tycker att Du är inne på rätt väg. Börja nu så snart gräset börjar visa färg att gödsla med Algomin Ogräs. Det är en miljövänlig produkt som både kalkar och gödslar samtidigt, och som dessutom har effekt på ogräs. Den tar inte bort befintligt ogräs, istället hindrar den nya ogräsfrön att gro. Efter ca 7 veckor kan du ge en omgång Algomin Gräsgödsel, som är både snabbverkande och långtidsverkande. Rensa bort befintligt ogräs för hand allt eftersom, och toppdressa gärna gräsmattan för extra effekt.

Om mossan inte verkar ge ed sig kan du istället för Algomin Gräsgödsel välja Algomin Mossa som gödslar gräset och torkar ut mossan.

Som många miljövänliga produkter fordras att Du har lite uthållighet. På 2-3 år kommer Du att ha en utmärkt gräsmatta, om du fortsätter att gödsla med Algomin kontinuerligt var 6-7:e vecka under säsong. Så lång tid tar det att få upp pH-värdet och få igång mikrolivet. Jag är övertygad om att Du kommer att vara nöjd med resultatet. Klipp c:a en gång i veckan, men aldrig mer än en tredjedel av höjden.

Lycka till!
Jankov

Jankov

Fraga Jankov

Skicka din fråga till vår expert