Så gräsmatta – bästa tipsen för att lyckas!

så gräsmatta

Går du och funderar över att anlägga en ny gräsmatta? Då har du hamnat rätt! Här bjuder vi på våra 5 bästa tips som får dig att lyckas med sådden!

 

1. Förbered området!

Städa undan grenar, stenar och annat skräp och kratta marken slät inför sådden.

 

2. Gödsla!

_MG_9240

Kratta ner Algomin Trädgårdsgödsel i jorden så ger du gräsfröna bästa förutsättningarna att gro! Algomin Trädgårdsgödsel är bland annat rikt på fosfor, som är viktigt för gräsets rotbildning, och kalium, som är avgörande för hur starkt gräset blir.

 

3. Så gräsmattan!

anlägga gräsmatta

Använd gärna såmaskin för att få en bra spridning på fröna. Om du sår för hand: gå både kors och tvärs och strö ut fröna för att undvika att missa fläckar. Efter sådden krattas jorden igen, eller välts med en gallervält, så att alla frön får kontakt med jorden.

 

4. Vattna!

så gräsmatta

Den nysådda gräsmattan vill ha jämn fuktighet. Vattna ofta men lite!

 

5. Täck med fiberduk!

så gräsmatta fiberduk

Att täcka den nysådda gräsmattan med fiberduk ger inte bara ett bättre mikroklimat som gör att gräset gror snabbare, det hindrar också luftburet ogräs att slå rot.

 

Fler tips om att så och anlägga gräsmatta hittar bland våra trädgårdstips: Anlägga gräsmatta!

Där kan du också läsa mer om hur du sköter gräsmattan när den vuxit till sig!

 

Lycka till med sådden!

 

4 responses to “Så gräsmatta – bästa tipsen för att lyckas!

    1. Beror väldigt mycket på vilket väder du har efter sådden. Ett tips kan vara att gräva ett litet spadtag med en trädgårdsspade en stund efter vattningen och se hur långt vattnet runnit ner. Man blir ofta förvånad hur torrt det är även bara ett par centimeter ner. Men sen får man ju avväga mot risken av spola bort gräsfröna genom att spola på dem för mycket… Svårt att ge ett absolut svar, som så många gånger inom trädgårdsskötsel får man känna sig fram och prova! Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Jankov

Fråga Jankov

Skicka din fråga till vår expert