Smyger vi med innehållet i vårt gödsel?

Det har varit ett år som verkligen har gått i trädgårdens och odlingarnas tecken! Aldrig har trädgårdshandlarna upplevt att så många intresserat sig för att odla och leva av de frö vi stoppar i jorden.

Vi har detta året fått både ris och ros online på bloggar, i forum med mera. Det mesta av riset vi försöker kommunicera kring kommer från en blogg där det har stått att flytande näringar (däribland Algomins flytande ekologiska näring) har innehållit rester av diverse ämnen som kan vara skadliga för plantorna, odlingen och/eller konsumenten.

Vi har gjort två grundliga analyser av vår flytande näring, då både av de befintliga näringarna vi redan har ute i handel och även på de nya som nyss kommit in i vårt lager från fabriken. Alla prover på båda näringarna visar att det inte finns några skadliga ämnen eller de ämnen som tas upp i bloggen. Det har oroat många att deras odlingar, och framförallt tomatplantor, har kunnat ta skada av olika flytande näringar.

Dock så behåller vi stoltheten kring vår kravgodkända ekologiska flytande näring som alltså är superbra att använda till precis alla dina växter och odlingar. Både inomhus och utomhus.

Har du frågor om produkterna så finns vi på både Instagram och Facebook där vi snabbt besvarar dina frågor.

 

4 responses to “Smyger vi med innehållet i vårt gödsel?

 1. Hej!

  Tidigare i år köpte jag Algomins ekologiska flytande näring, och efter ca 2-3 månader hade växtnäring koagulerar. Varför skedde detta? Och hur undviker man det?

  /En undrande amatörodlare

  1. Hej!
   Vad trevligt att du har hittat till våra produkter! Näringen koagulerar i botten av anledningen att den är organisk och ”levande” så den tjocknar vid kontakt med luft.

   Det bästa sättet att hålla den vid bra konsistens är att tillsätta lite vatten efter varje användning och skaka rejält.
   Vänligen, Anna på Algomin

 2. Jag har börjat näringsvattna mina krukväxter med Algomin Ekologisk Näring, och nu luktar jorden rätt illa, som unket Earl Grey-te, för full kompostpåse och gammal nyponsoppa. Jag har följt doseringen och vattnat som jag brukar; ordentligt, men inte låtit växterna bli stående i vatten. Både de krukor som står rätt varmt i sydväst-fönster och de som står i svalare fönster i nordöst luktar. Går det här att undvika på något sätt?

  1. Hej Marcus! Ja, det är nackdelen med ”levande” näringar. Därför dessa är så effektiva för plantorna dock. Jag har själv en metod jag kör för att undvika att det luktar illa för länge. Jag vattnar växterna med starkare lösning än rekommenderat (ungefär fyra gånger så starkt). Jag vattnar när växterna är helt uttorkade och vattnar bara en liten slurk per planta. Sen när växten torkat ut helt igen, vilket brukar vara dagen efter, så vattnar jag som vanligt med bara vatten. Hoppas den metoden funkar för dig också. Vänligen, Anna på Algomin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jankov

Fråga Jankov

Skicka din fråga till vår expert