Starta om gräsmattan!

gul gräsmatta

 

Ser din gräsmatta också ut som ovan? Detta årets extrema värme och torka under maj och juni har satt sina spår både i naturen och våra trädgårdar. Men även om gräsmattan ser för bedrövlig ut just nu, går det inte någon större nöd på den. Den har ett stort och kraftigt rotsystem, och så fort vädret vänder och det kommer regn igen går det snabbt för gräsmattan att återhämta sig och börja grönska.

Det finns dock ett par saker man kan göra för att hjälpa gräsmattan på traven till att bli frisk och grön snabbt igen:

 

Gul och ledsen gräsmatta? Gör så här:

 

 • När torkan släpper – gödsla så gräsmattan återhämtar sig!

 • Vattna med fördel vid regn, då är avdunstningen mindre.

 • Klipp aldrig av mer än en tredjedel av gräsets höjd

 

Skäm nu bort din kämpande gräsmatta och ge den en giva riktigt bra gräsgödsel! Den kommer tacka dig genom att bli härligt grön, tät, frisk och stark. Algomin Gräsgödsel är vår storsäljare som både kalkar och gödslar samt tillför jorden en mängd viktiga mikronäringsämnen. Algomin Professional Green har extra små kulor som passar perfekt för dig med robotgräsklippare. Algomin Mossa är en kraftig gräsgödsel som hjälper gräset konkurrera ut mossan. Algomin Ogräs både gödslar gräset och hindrar nya ogräsfrön från att gro.

 

gräsmatta

16 responses to “Starta om gräsmattan!

 1. Hej!
  Vi har en gräsmatta ca 250 m2. En del av den är full av. Mossa. Min fru gödslade med Algomin mossa för ca 2 månader sedan. Gödslet verkar inte ha haft någon större effekt, men det har ju varit tort och varmt under hela denna tid. Så gräsmattan ser ut därefter. Tycker ni att man skall ta bort mossan manuellt nu eller skall man vänta till dess att vädret har blivit mer gynnsamt. Har Algominets mossdödande effekt försvunnit p.g.a torkan? Eller kommer effekten i gång igen efter ett mer normalt väder?
  Tacksam för råd
  Bobo Haggård

  1. Hej!
   Du har nästan svarat själv på frågorna. Torkan har tagit bort en stor del av effekten. Jag hade gett gräset en dos av Algomin Gräsmattegödsel nu när regnet kommit, för att få fart på gräsmattan. Vänta gärna med att bekämpa mossan till tidig vår. Även Algomin Gräsmattegödsel har en god effekt på mossan och så får Du igång gräset så att det kan gå in i vintervila utan att vara ”hungrigt”. Det är bra att så i nytt gräsfrö också efter att Du krattat bort en del torrt gräs
   Hoppas att det blir bra för Dig!
   Jankov

 2. Min gräsmatta är helt grå, ej gödslat sedan 2017.

  Kan jag föra på gräsmattegödsel nu eller vänta till våren -19?

  1. Hej!
   Du kan med stor fördel gödsla Din gräsmatta nu med Algomin Gräsmattegödsel. Passa på att ta bort ogräs, som är lätta att se nu efter torkan. Glöm inte att stödså med nytt gräsfrö.
   Lycka till!
   Jankov

 3. Har precis lagt jord och sått nya gräsfrön.
  Tänkte gödslande hästgödsel om ca 1 vecka när fråna slår ut. Är det rätt tänkt?

  Hur ofta och mycket/länge ska jag vattna.

  Löven faller ner från träden och täcker över fröna, gör det något? Vill undvika och gå och kratta nu när jag sått nya frön…vad ska man tänka på?

  1. Det känns som alltför kraftigt för en nysådd gräsmatta. Jag använder själv alltid Algomin Trädgårdsgödsel eftersom den inte innehåller kväve och inte bränner. Dessutom finns det extrakt av brunalg som gynnar rotningen.
   Lycka till!
   Jankov

 4. Hej,
  förra sommarens torka gick hårt åt vår gräsmatta. På hösten när regnet återkom kom den aldrig igång igen utan ogräset tog över. Nu består mattan av 90% ogräs. Hur gör jag för att starta om gräset? Antar att det inte hjälper att bara göda.

  1. Hej!
   Ja, så är det för många, tyvärr! Rensa bort ogräset för hand eller med redskap och så i nytt gräsfrö. Försök att få bort ogräsrötterna. Gödsla sedan med Algomin Gräsmattegödsel. Gödsla sedan igen vid midsommar om vädret tillåter så hämmar du ogräset ytterligare
   Lycka till!
   Jankov

 5. Hej med risk för att låta dum med jag har gödslat med ert gräsmattegödsel.
  Har vattnat kraftigt också. Men gödslet tas ju inte upp av gräset utan kulorna ligger kvar på mattan.

  1. Det är ingen dum fråga! Det som Du ser i gräset är bindemedlet, gips, och kalk. Näringen kan ändå finnas tillgänglig för gräset. Näringen ser Du inte.
   Hälsningar
   Jankov

 6. Hej
  Jag gödslade i år runt påsk min gräsmatta (1,5 år gammal) med Algomin ogräs. Direkt efter vattnade jag rikligt. Nu ca 2 veckor senare har gräsmattan blivit betydligt ljusare grön och dessutom fläckvis gul.
  Vad är det som har gått snett?
  Med vänlig hälsning, Lisa

  1. Det är svårt att svara på men ljust grönt tyder på näringsbrist. Det kan nog vara dags att gödsla med Algomin Gräsmattegödsel om det nu kommer regn.
   MVH
   Jankov

   1. Jag gödslade med Algomin ogräs för 3 veckor sedan. Skall jag redan gödsla igen menar du?
    Med vänlig hälsning, Lisa

    1. Om det har regnat rejält kan Du gödsla igen. Det bör annars gå c:a 6 veckor mellan gödslingarna.
     Är Du osäker kan Du köra med halva dosen.
     Lycka till!

 7. Min gräsmatta finns i en väldigt torr del av sverige i Tjust skärgård. Förra sommaren försvann den tyvärr mer eller mindre. Jag tror gräset klipptes för kort i början. I Påskas rev vi med mossrivare och sådde sedan nya frön. Det har knappt regnat i år heller och nu ser man mest jord samt högt ogräs som ser ut som dill. Bedrövligt! Finns det något man kan göra nu, senare i höst samt nästa vår eller måste man anlägga ny gräsmatta?

  1. Hej Åsa!
   Det är verkligen tråkigt att höra! Det blir en ojämn kamp mot torkan. Det är bara att börja om. Det är bästa att så i slutet av augusti och början av september. Då finns det dagg som håller fukten och solens strålar torkar inte ut jorden som under sommar och vår. Välj torktåligt frö som Vägslänt eller Tallbacke. Det finns flera sorter att välja på. Kratta ner fröet lätt i ytjorden. Det är bra att grundgödsla med Algomin Trädgårdsgödsel, som inte innehåller kväve. Gödsla sedan till våren m,ed Algomin Gräsmattegödsel.
   Hoppas att detta ska hjälpa Dig!
   Jankov

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jankov

Fråga Jankov

Skicka din fråga till vår expert