Varför blir blommorna inte citroner?

Hej Jankov !
Jag köpte ett citronträd i våras ( med många citroner och blommor ) som jag har haft i växthuset i sommar.  Ingen av blommorna blev citron ? Trädet ser ut att må bra har blivit mer än dubbelt så stort men inga nya blommor. Tänkte vinter förvara det i garaget ( c:a 10 gr ) med växtlampa tänd 14 timmar/ dygn.
Tips : beskärning, vattning/skötsel, när kommer nya blommor ? Tacksam för alla tips.
Med vänlig hälsning
Lennart

 

Hej Lennart!

Vad roligt med citronträd. Jag har ett stort som gav 30 citroner i fjor. Det fick tyvärr skador av frost i våras och har inte gett mer än ett 10-tal frukter. Du verkar ha bra koll på hur Du ska göra men jag kan kanske lägga till några tips. Det är bra att toppa nya skott hela sommaren så att trädet inte blir så stort. Eftersom Du inte gjort det så klipp in ordentligt på de nya skotten och spola sedan av kronan med högtryckstvätt med bred stråle och på rätt avstånd så att Du inte skadar trädet. Har Du inte sån får Du använda vattenslangen och bra tryck. På så sätt spolar Du av ev ohyra. Jag brukar spola mina ett par gånger innan intaget.
Bladen ska vara mörkt gröna. Om de är ljusa har det för högt pH-värde. Det sänker Du med järnsulfat 1 tsk per 10 liters kruka strös på ytjorden. Normal temperatur är 5-10 grader och ljus i 12 timmar. Växer trädet under denna tiden så ska Du även vattna. Det ska helst ha en vintervila och ganska torrt under en period på vintern för att få inpulser till ny blomning!
Lycka till!
Jankov
Hej Jankov !
Tack för ditt svar och tips.
Du skriver att jag ska klippa ner nya skott, ska jag göra det nu och hur mycket. De flesta av skotten går rakt upp.
Jag har haft myror i trädet i sommar som jag tror lagt ägg, det har varit vit beläggning på grenar och blad. Jag har sprutat trädet med såpvatten och nu har det försvunnit.
Har du någon förklaring, varför ingen av alla blommor har blivit frukt.
Dom flesta av bladen är mörkgröna men en del är ljusgröna så jag ska köpa järnsulfat.
Tack för alla bra tips !
Med vänlig hälsning
Lennart
Hej igen Lennart!

Ja klipp tillbaka så c:a10 cm blir kvar av skottet. Myror sätter ut bladlöss som suger saft från bladen. Myrorna ”mjölkar” bladlössen på sockerlösning, som de matar larverna med. Vit beläggning är mjöldagg, som är ett svampangrepp. Om trädet blommat och inga insekter fanns på plats blir det inga frukter. blommorna måste pollineras. finns inga pollinatörer får du själv agera bi. Ta en mjuk pensel eller en fjäder och peta på i mitten på varje blomma med den. Då för Du över pollen till fruktämnets märke som sedan utvecklas till frukt.
Nu ska det kunna fungera!
Jankov

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Jankov

Fråga Jankov

Skicka din fråga till vår expert