Hoppa över innehåll

Bra vintergröna växter – ger helhetskänsla till trädgården!

Nu på hösten när de lövfällande träden, buskarna och perennerna runt omkring oss börjar se kala ut påminns man om fördelen med vintergröna, eller städsegröna växter. Se bara på bilden ovan! Rådhusvinet bjuder på ett fantastiskt skådespel med sina flammande höstfärger, men på kort tid är det över och under de långa vintermånader vi har framför oss bjuder klätterväxten bara på kala, bruna stammar. Murgrönan intill däremot förblir lika glansig och grön hela vintern, och gör en grå och tråkig mur så mycket vackrare att titta på! Det är mycket värt, speciellt här på våra nordliga breddgrader då vintern ofta kan te sig en liten smula för lång…

Ta del av fler knep på hur du undviker vinterskador i trädgården här.

Varför vintergrönt i trädgården?

Förutom att bidra med grön färg, som vi redan nämnt, hjälper vintergröna växter också till att sätta spännande former på trädgården under vilomånaderna. Har man bara lövfällande växter i trädgården förvandlas en under sommarhalvåret grönskande och bullig trädgård plötsligt till en spretig och pinnig historia på vintern. Med vintergröna växter däremot består formerna året igenom. En buske som buxbom ger alla möjligheter till experiment genom formklippning. Bollar är väl det vanligaste och enklaste:

Vintergrönt i olika kulörer!

Trots namnet kommer de vintergröna växterna även i flera kulörer. Vanligast är klart olika toner av grön, men gulbladiga växter kan också vara städsegröna, och ge än mer variation till trädgården. Kolla bara på klätterbenveden här:

Byter också blad

Även om de vintergröna växterna inte fäller sina löv som kusinerna lövfällande växter, så byts deras löv också ut successivt under växternas livstid. Ett blad lever i genomsnitt ungefär 3-4 år.

Läs även: Skapa din egen dörrkrans!

Vintergröna perenner

Glöm inte de vintergröna perennerna! De gör att dina rabatter inte blir svarta jordöknar varje vinter! Hasselörten ovan är en vintergrön marktäckare som trivs bäst på skuggiga platser. En annan vintergrön perenn att ha som marktäckare i en rabatt är den som just heter Vintergröna, Vinca major, som fått sitt namn efter sin egenskap.

En vintergrön häck gör att du behåller ditt insynsskydd även under de kalla månaderna till skillnad från dem som satsat på lövfällande häckar.

Ta reda på hur du skyddar vintergröna växter mot solen här.

Thuja avfärdas ibland som en tråkig 60-talsväxt, men faktum är att den kan göra mycket för färg och form i en trädgård under vintern. I kombination med andra, mindre kompakta växter, blir den en pålitlig och uppskattad medspelare i täppan.

Bergbambu är en kanonfin vintergrön buske för den som är ute efter en lite mer yvig och exotisk look. Den finns i flera storlekar och höjder, och se vad läcker den är snötäckt!

 

P.s. För att underlätta för dina vintergröna växter att övervintra rekommenderar vi att ge dem en giva Algomin Prunkande Trädgård på hösten. Denna gödning innehåller bara små mängder kväve, så det handlar inte  om att stimulera en kvantitativ tillväxt (vilket är dumt på hösten då växterna snarare ska börja vila) utan det är fosforn och kaliumet i gödningen som vi vill åt. Dessa ämnen är långtidsverkande och stimulerar rottillväxten, gör växten mer motståndskraftig mot sjukdomar och angrepp och ger en rikligare blomning nästa säsong!

Vill du ha tips för din gräsmatta? Här har vi samlat allt du behöver veta för att få den finaste gräsmattan i kvarteret!

Allt om gräsmatta

Sök