Hoppa över innehåll

5 mysiga saker att göra i höstträdgården!

Hösten är en skönt kravlös tid i trädgården! Det finns få måsten, växterna tar det lugnt och förbereder sig för vintervilan, men det finns fortfarande mycket vackert att njuta av. Här kommer fem tips på mysiga saker att hitta på i höstträdgården. Men det är inga sysslor som måste göras, utan bara pyssel för att det är roligt (men som samtidigt gör din trädgård extra glad!).

Håller du på med höstfix? Glöm inte de här sista fixen innan du stänger trädgården!

1. Plantera

Den bästa planteringstiden för de allra flesta växter är faktiskt på hösten! Olika växter kan planteras olika sent, fråga på plantskolan när du handlar! En enkel och snabb plantering som ger massor av lycka på den tidiga vårkanten är att plantera vårlökar. Exempelvis tulpanlökar kan du gräva ner så länge tjälen inte gått ner i jorden!

P.s. Släng ner en matsked Algomin Prunkande Trädgård i planteringshålet så klarar sig lökarna bättre över vintern, och blommar extra kraftigt nästa vår!

2. Plocka höstens härligheter!

Nu finns fullt av skatter i trädgården och i naturen! Löv i flammande färger, vackra bär, nötter, kastanjer… Plocka och ta med in, pyssla med eller bara gör vackra stilleben i trädgården! Bra för både kropp och själ!

3. Ge ”god-natt-mål” till träd och buskar!

För att träd och buskar i din trädgård ska klara vintern extra bra kan du ge en giva Algomin Prunkande Trädgård till dem nu. Det är ett långtidsverkande gödsel som innehåller bland annat kalium och fosfor som hjälper växten att bygga upp sitt rotsystem och sin ”hårda” kropp, dvs bark och stammar (snarare än den ”mjuka” kroppen – löven – som växer kraftigt av kväve).  Använd spettmetoden!

4. Kratta löv och fallfrukt – om du vill!

Att kratta löv kan vara riktigt härlig meditation! Och för mycket löv och ruttnande fallfrukt på gräsmattan kan bli kvävande för gräset och ge skadade fläckar på mattan. Det går också bra att köra över löven med gräsklipparen så de blir mer finfördelade. Då blir de som toppdress till gräsmattan. Se bara till att det inte ligger för stora, täta klumpar med löv/lövklipp.

Lär dig hur du bygger en snygg kant av vedträn här.

5. Njut av det vackra förfallet!

Vissnande växter hör hösten till! Istället för att frenetiskt rensa bort allt ”skräp”: sätt dig ner, ta det lugnt och njut av naturens kretslopp!

Vill du ha fler tips för din gräsmatta? Här har vi samlat allt du behöver veta för att få den finaste gräsmattan i kvarteret!

Allt om gräsmatta

 

Sök