Hoppa över innehåll

Fina grannar till prydnadsgräs

Prydnadsgräs är ett trendigt och populärt inslag i många trädgårdar. Det finns gräs för alla smaker: höga och låga, sirliga och yviga, kompakta och vajande. Gräsen är såklart vackra i sig som solitärer i trädgården, men kommer kanske allra bäst till sin rätt om man kombinerar dem med växter som framhäver dess egenskaper, och vice versa. Här kommer lite inspiration till vad man kan kombinera sitt prydnadsgräs med!

Elefantgräs är magnifikt och kan bli upp till två meter högt, men kan ibland se lite kalt ut nere vid marken. Supersnyggt blir det därför att plantera en perenn kring ”fötterna” på gräset, exempelvis lavendel som både bidrar med vacker färg och ljuvlig doft.

Varför inte para ihop prydnadsgräset med en ros? Denna vita buskros kikar fint fram mellan gräsets spretiga spröt.

Blå bolltistel är en urtjusig partner till ett högt prydnadsgräs. De kompakta, runda, taggiga bollarna är en perfekt kontrast till ett sirligt, mjukt gräs. Motsatser och kontraster gör trädgården dynamisk och spännande!

En annan läcker kontrast, både vad gäller färg och form, får man om man kombinerar prydnadsgräs och jättedaggkåpa. Dess limefärgade blommor ser ut som ett bulligt moln intill det spjutspetsiga gräset.

Det är inte bara växter som kan ge snygga kontraster till prydnadsgräset. Även omgivande markmaterial kan väljas så att gräset framhävs på bästa sätt. Denna terrakottafärgade grusgång får verkligen gräsets gröna färg att lysa.

Funkians breda blad och milda grågröna färg ger ett fint lugn till ett yvigt prydnadsgräs. ’

 

Sök