Hoppa över innehåll

Fina grannar till prydnadsgräs

Prydnadsgräs är ett trendigt och populärt inslag i många trädgårdar. Här kommer lite inspiration till vad man kan kombinera sitt prydnadsgräs med!

Det finns prydnadsgräs för alla smaker: höga och låga, sirliga och yviga, kompakta och vajande. Gräsen är såklart vackra i sig som solitärer i trädgården, men kommer kanske allra bäst till sin rätt om man kombinerar dem med växter som framhäver dess egenskaper, och vice versa.

Höjd och form:

  • Höjdkontraster: Lek med höjden genom att kombinera höga prydnadsgräs, som elefantgräs, med lägre växter, som lavendel eller buskrosor. Detta skapar en visuellt intressant effekt och ger trädgården djup.
  • Formkontraster: Kombinera prydnadsgräs med olika former av växter. Exempelvis kan du para ihop ett sirligt gräs med en växt med kompakta blad, som blå bolltistel, eller ett spretigt gräs med en växt med strikta former, som jättedaggkåpa.

Färg och textur:

  • Färgkontraster: Skapa livfulla kontraster genom att kombinera prydnadsgräs med blommande växter i starka färger, som limefärgade jättedaggkåpor eller blå bolltistel.
  • Texturkontraster: Lek med olika texturer för att skapa intresse. Kombinera exempelvis ett mjukt, fjäderlikt gräs med en växt med grova, taggiga blad, som blå bolltistel, eller ett gräs med blanka blad med en växt med ludna blad, som funkia.

Material och omgivning:

  • Markmaterial: Välj markmaterial som kompletterar prydnadsgräsets färg och form. Exempelvis kan en terrakottafärgad grusgång framhäva ett grönt gräs, medan en mörk stenläggning kan skapa en dramatisk kontrast.
  • Belysning: Använd belysning för att framhäva prydnadsgräset på kvällen. Placera spotlights underifrån för att belysa gräsets silhuett eller använd ljusslingor för att skapa en magisk atmosfär.

Ett magnifikt elefantgräs (Pennisetum macrostachyum) som når en höjd på 1-2 meter.
Elefantgräs är magnifikt och kan bli upp till två meter högt, men kan ibland se lite kalt ut nere vid marken. Supersnyggt blir det därför att plantera en perenn kring ”fötterna” på gräset, exempelvis lavendel som både bidrar med vacker färg och ljuvlig doft.
En vacker vit buskros (Rosa 'Alba Maxima') som kikar fram mellan gräsets vippor.
Varför inte para ihop prydnadsgräset med en ros? Denna vita buskros kikar fint fram mellan gräsets spretiga spröt.
En urtjusig blå bolltistel (Echinops ritro) med kompakta, runda, taggiga bollar.
Blå bolltistel är en urtjusig partner till ett högt prydnadsgräs. De kompakta, runda, taggiga bollarna är en perfekt kontrast till ett sirligt, mjukt gräs. Motsatser och kontraster gör trädgården dynamisk och spännande!
En praktfull jätte daggkåpa (Alchemilla mollis) med limefärgade blommor som ser ut som bulliga moln.
En annan läcker kontrast, både vad gäller färg och form, får man om man kombinerar prydnadsgräs och jättedaggkåpa. Dess limefärgade blommor ser ut som ett bulligt moln intill det spjutspetsiga gräset.
Ett högt och smäckert gräs med fjäderlika vippor som svajar i vinden. Gräsets färg är grön med inslag av guldbruna toner.
Det är inte bara växter som kan ge snygga kontraster till prydnadsgräset. Även omgivande markmaterial kan väljas så att gräset framhävs på bästa sätt. Denna terrakottafärgade grusgång får verkligen gräsets gröna färg att lysa.
Stora, breda blad med en mjuk, grågrön färg som ger en lugn och rofylld känsla. Bladen har en vacker ådring som skapar intresse.
Funkians breda blad och milda grågröna färg ger ett fint lugn till ett yvigt prydnadsgräs.

Tips:

  • Planera din trädgård noggrant och tänk på hur prydnadsgräset kommer att se ut under olika årstider. Vissa gräs behåller sin färg året runt, medan andra vissnar ner under vintern.
  • Välj växter som har liknande växtkrav som prydnadsgräset. Det är till exempel viktigt att alla växter får tillräckligt med sol eller skugga och att jorden har rätt dränering.
  • Var inte rädd för att experimentera! Det finns oändliga möjligheter att skapa vackra kombinationer med prydnadsgräs. Prova dig fram och hitta dina egna favoriter.

 

Vill du ha fler tips för din gräsmatta? Här har vi samlat allt du behöver veta för att få den finaste gräsmattan i kvarteret!

Allt om gräsmatta

 

Sök