Hoppa över innehåll

Hur omskolar jag plantor?

Gör såhär för att omskola dina plantor!

Att omskola plantor betyder att du flyttar de små skott som du själv har sått från frö till en större kruka. Ibland sår vi flera fröer i samma kruka och de behöver delas upp när de blivit stora nog för det.

Oftast märks det på dem när de vill flytta sig och regeln är att de ska flyttas när de har fått sina första karaktärsblad. De första bladen som kommer upp ur jorden ser ungefär likadana ut för alla plantor men efter det kommer karaktärsbladen.

Nu är plantan redo för att få näringsrik jord och därför är det nu som Algomin Flytande Näring och Algomin Prunkande Trädgård kommer in i bilden.

En bild på en bricka med små plantor som är redo att omskolas.

Gör såhär för att omskola plantor:

  1. Vattna plantan ordentligt en timme innan omskolning.
  2. Förbered en ny kruka med jord som du blandar med Algomin Prunkande Trädgård (En tesked per kruka beroende på krukans storlek).
  3. Lyft försiktigt upp plantan i bladen (lyft inte i rötterna eller stjälken då de är väldigt ömtåliga) och se till att få med rötterna också. Har du väldigt långa rötter på någon planta kan du klippa av de längsta tåtarna och då kommer din plantas rötter förgrena sig bättre i den nya krukan.
  4. Gör ett hål i den nya krukan där du sätter i plantan och platta försiktigt till jorden kring stjälken.
  5. Vattna plantan med vatten du blandat med Algomin Flytande Näring. Därefter vattnar du med Algomin Flytande Näring enligt anvisningen på förpackningen.

Om du vill slippa att flytta dina växter till en svalare plats kan du kompensera det med växtbelysning istället. Så slipper du oroa dig för att dina plantor blir rangliga av att stå kvar i rumstemperatur. Ge dem då stark belysning med växtlampor som hänger 30 cm ovanför plantorna i ungefär 12-14 timmar per dag.

Vissa växter behöver du omskola flera gånger då de växer sig väldigt stora. När rötterna börjar titta ut i hålen nere i plastkrukan är det dags att flytta dem igen. Ge dem då ny jord med nytt gödsel.

Ska du flytta ut dina plantor måste de avhärdas innan de flyttas ut och det betyder att de successivt behöver vänja sig vid en annan miljö. Flytta dem till ett något svalare utrymme och bär ut dem några timmar varje dag i början. Att ta det lugn i denna process är det bästa. Samt att spara några plantor inomhus om avhärdningen misslyckas.

Gröna plantor med karaktärsblad står i en krukor med jord.

 

Vill du ha tips för din gräsmatta? Här har vi samlat allt du behöver veta för att få den finaste gräsmattan i kvarteret!

Allt om gräsmatta

Sök