Hoppa över innehåll

Odla i pallkrage – Del 3 – Fiberdukstält

Ett bra sätt att få en kanonstart på sådd och plantering i pallkrage är att bygga ett fiberdukstält. Under det täckande tältet skapas ett gynnsamt mikroklimat som är varmare och fuktigare än runt omkring. Det gör att nysådda frön gror rekordsnabbt. Om du planterar ut småplantor som du har dragit upp inne på fönsterbrädan och inte orkat/hunnit/kommit ihåg att avhärda dem ordentligt (burit in och ut dem och låtit dem successivt vänja sig vid utomhusklimatet) är fiberduken en räddare i nöden. Den skyddar småplantorna både mot stark sol som annars kan bränna de ovana bladen, och mot kyliga vindar och nattens svalare temperaturer. Dessutom är den ett effektivt skydd mot eventuella skadedjur som fåglar, kaniner och andra ovälkomna besökare som annars skulle kunna kalasa på nyfödda plantbebisar.

Så här bygger du tältet!

Fiberdukstältet är ett enkelt DIY projekt som alla kan klara av. Allt du behöver är: 2 st så kallade VP-rör eller elrör, 16 mm ø, och någon slags fiberduk (finns på de flesta ställen som säljer trädgårdsprylar).

Stick ner ett av VP-rörens ena ända i pallkragens ena hörn och böj det i en båge så andra ändan landar i motsatta hörnet diagonalt över kragen.

Gör likadant med andra röret så att ett böjt ”kryss” bildas över kragen.

Mät ut och klipp av så mycket fiberduk du behöver. Vi valde att vika duken dubbel, eftersom den var ganska tunn.

Spänn duken över rören så gott det går och knyt en knut i varje hörn av duken, vid pallkragens fyra hörn. Fäst den exempelvis genom att tynga ner den med stenar.

När du ska vattna eller titta till dina små grödor är det lätt att bara lossa ett eller två hörn och dra av ”tältduken”. När plantorna blivit så stora att det känns knöligt att lägga duk över dem kan man ta bort den. Men vissa grödor som lätt blir angripna av ohyra, exempelvis kål, kan med fördel odlas under fiberduk större delen av säsongen.

Lycka till med din odling!

 

Läs mer om förberedelserna för att odla i pallkrage i Del 1:

Odla i pallkrage - Del 1

Ellerom hur du bäst gödslar i din pallkrage i Del 2:

https://www.algomin.se/artikel/odla-i-pallkrage-del-2-godsling/

 

Sök