Hoppa över innehåll

Så odlar du potatis!

En av de lättaste grödorna att lyckas med som nybörjarodlare (eller gammal-räv-odlare för den delen) är potatis. Den kan växa i princip i vilken slags jord som helst, kräver inte mycket skötsel, och ger en både god och näringsrik skörd.

En av de lättaste grödorna att lyckas med som nybörjarodlare (eller gammal-räv-odlare för den delen) är potatis. Den kan växa i princip i vilken slags jord som helst, kräver inte mycket skötsel, och ger en både god och näringsrik skörd. Det finns massor av sorter att välja bland, och är du osäker på vilken du vill ha finns det ofta mixar att köpa med flera olika sorter – perfekt om man vill prova ett par olika!

  • Färskpotatis är de tidigaste sorterna som man gärna vill ha till midsommar. Dessa äts upp direkt efter skörd, de passar inte att lagra.
  • Sommarpotatis brukar vara klara att skörda under sommaren eller tidiga hösten. Kan lagras ett tag, men bör ätas upp inom ett par månader.
  • Sen potatis/höst- och vinterpotatis skördas sent och kan lagras länge, en del sorter ända till våren.

Gödning till potatis

Liksom alla grödor behöver potatis extra tillskott av näring, men ska inte övergödslas. En näve Algomin Schysta Knölar per 40-literssäck med jord eller 1-2 nävar per kvadratmeter jord i ett trädgårdsland är en lagom grundgödsling för potatis.

Förgro för snabbare utveckling

Vill man ha riktigt tidig färskpotatis kan man förgro sin potatis innan man planterar ut den. Lägg potatisarna i tråg, på en bricka eller liknande i lite sandblandad jord. De ska stå ljust men svalt, men det måste vara över 5 plusgrader. Håll jorden fuktig genom att spruta vatten med sprayflaska, gärna varje dag. Potatisen kommer utveckla både små groddar (uppåt) och rötter (nedåt). Efter 4-6 veckors förgroddning brukar det vara lagom att plantera ut dem.

Plantering – så gör du!

1. Gör ca 10 cm djupa fåror i trädgårdslandet eller odlingslådan. Sätt ner potatisarna med ca 20-30 centimeters mellanrum. Har du flera rader är lämpligt avstånd mellan raderna ca 50 cm.

2. Fös tillbaka jorden över fåran och skapa som en liten vall uppåt istället, över raden av planterade potatisar. Glöm inte att sätta ut en skylt med sortnamn – man glömmer fortare än man tror!

3. Vattna de nysatta potatisarna!

4. Överkurs, men vill du skynda på potatisarna ännu mer kan du täcka ytan där du satt dem med fiberduk. Den ger ett varmare mikroklimat, och skyddar dessutom även mot viss ohyra.

Kupa potatis – så gör du!

När potatisblasten vuxit till ca 10-15 cm höjd ska man kupa. Det betyder att fösa upp jord kring blasten från båda sidor så att raden av potatisplantor blir ännu mer som en ås, med djupare fåror mellan raderna. Detta gör man för att potatisarna under jorden inte ska hamna för ytligt, samt för att eventuellt bladmögel på bladen inte ska sprida sig ner till knölarna. Man kan även kupa genom att lägga färskt gräsklipp från gräsmattan eller annat organiskt täckmaterial kring blasten. Då får man dessutom en bonusgödsling eftersom näring frigörs allt eftersom täckmaterialet bryts ner.

När är det dags att skörda?

Ett riktmärke att gå efter är när potatisplantorna har blommat, men alla sorter utvecklar inte blommor, så man får helt enkelt försöka smygkänna i jorden eller provskörda ett stånd för att kolla knölarna. Är de små kan man låta resten stå ett tag till.

 

Vill du ha tips för din gräsmatta? Här har vi samlat allt du behöver veta för att få den finaste gräsmattan i kvarteret!

Allt om gräsmatta

 

Sök