Hoppa över innehåll

Vinterbeskärning – tips och råd för träd och buskar

Att utnyttja vintertiden i trädgården till att beskära träd och buskar är inte fel!

Helena Kauranen som sköter om både privata och offentliga trädgårdar i Malmö, Lund och Lomma med omnejd brukar beskära exempelvis äppelträd på vintern.

– Jag passar på att göra det nu när det inte är så mycket annat att göra i trädgården, annars är det ju JAS-månaderna som gäller men då har man ofta fullt upp med allt annat, säger Helena.

Med sekatör och kvistsåg tar hon bort nya, kraftiga skott som stuckit iväg uppåt, grenar som pekar inåt eller som trängs med varandra och det som är sjukt eller torrt och dött.

– Det är lätt att bli lite för försiktig och nervös när man beskär buskar. Men jag tycker det är bättre att ta för mycket än för lite. Buskar som beskärs för sällan och för lite mår sämre, säger hon. Träd kan man ta det lite lugnare med. Vissa träd kan bli som igelkottar om man inte är försiktig, till exempel rosenhagtorn. Då är det bättre att ta lite, men regelbundet.

Många av våra träd och buskar kan beskäras på vintern.

Som med allt finns det för och nackdelar. Vissa arter mår bättre av att beskäras under växtsäsongen, men å andra sidan så finns det färre svamsporer under vintern vilket gör att risken för svampangrepp i beskärningssåren är mindre. Den stora fördelen med vinterbeskärning är att du vinner tid och slipper stå med all beskärning i juli/augusti/september då det ofta är massor av annat som kräver uppmärksamhet i trädgården.

Några arter tål INTE vinterbeskärning

Det är de som ”blöder”, alltså har svårt att läka efter beskärning och riskerar att dräneras på sav. Till dessa hör stenfrukter som körsbärplommon och persika. Även bokavenbokbjörk och lönn blöder.

Träd som inte är så härdiga ska man också undvika att beskära under vintern, exempelvis magnoliavalnöt och mullbär.

 

Sök