Hoppa över innehåll

Anlägga gräsmatta – så gör du!

Vill du ha en grön, frisk och vacker gräsmatta är det viktigt att du anlägger den nya gräsmattan på bästa sätt. Ger du gräset en optimal start i livet kommer den snabbare bli stark nog att kunna trampas på, och kommer dessutom vara lättare att sköta i framtiden.

Här bjuder vi på våra bästa tips när det gäller att anlägga en ny gräsmatta. Tipsen kan även appliceras om du ska så en mindre bit gräs, eller fylla i kala fläckar i din redan existerande gräsmatta.

Tips! Ge din gräsmatta bästa starten på våren. Ta del av vad du kan göra för att få grönt gräs till sommaren.

Steg 1: Förbered området! 

Städa undan rötter och stora stenar från området där du ska anlägga gräsmattan. En svag lutning på gräsmattan gör att det inte blir några stillastående vattensamlingar. 

Skicka gärna in ett jordprov för analys, det ger bland annat svar på jordens pH-värde, mikronäringsinnehåll och mullhalt. Den optimala mullhalten ligger på 10 procent, om jordanalysen visar ett lägre värde bör jorden bättras på genom att tillföra mer mull. 

Kratta ner Algomin Prunkande Trädgård i jorden så ger du gräsfröna bästa förutsättningar att gro. Vält ytan med en gallervält och kratta jordytan för att få en mjuk såbädd. Nu äntligen är det dags att så! 

Steg 2: Gödsla! 

Kratta ner Algomin Grönare Gräsmatta i jorden så ger du gräsfröna bästa förutsättningarna att gro. Algomin Prunkande Trädgård är bland annat rikt på fosfor, som är viktigt för gräsets rotbildning, och kalium, som är avgörande för hur starkt gräset blir. 

Steg 3: Så gräsmattan! 

Välj en vindstilla dag då du sätter fröna så de inte blåser iväg. Använd gärna såmaskin för att få en bra spridning på fröna. Om du sår för hand: gå både kors och tvärs och strö ut fröna för att undvika att missa fläckar. Kratta jorden igen efter sådden, eller vält med en gallervält, så att alla frön får kontakt med jorden. 

Tips! Läs även: Så sår du ny gräsmatta från frö.

Steg 4: Vattna! 

Den nysådda gräsmattan vill ha jämn fuktighet. Vattna ofta, men bara lite åt gången! Du vill inte att gräsfröna simmar iväg och lägger sig i klumpar. Kolla väderprognosen innan du sår. Det är bra att så gräsmattan om ett lågtryck är på väg, så slipper du både jobbet med att vattna, och att slösa med vårt rena grundvatten. 

Steg 5: Täck med fiberduk! 

Att täcka den nysådda gräsmattan med fiberduk ger inte bara ett bättre mikroklimat som gör att gräset gror snabbare, det hindrar också luftburet ogräs att slå rot. Du kan vattna ovanpå fiberduken, den släpper igenom väta. 

Skötsel av nysådd gräsmatta 

  • Gödsla med Algomin Grönare Gräsmatta när du ser att det börjar grönska. Använd halv dos för att inte skada det känsliga nysådda gräset. Om det behövs kan du börja vattna mer sällan och rikligare. 
  • Vänta med den första klippningen av gräsmattan till gräset har blivit 6-8 centimeter högt. 
  • Gräsmattan är något av de mest näringskrävande vi har i trädgården. Den behöver näring var 6:e till 7:e vecka så länge gräset växer. Gödsla med Algomin Grönare Gräsmatta för en naturligt grönare och friskare gräsmatta. 
  • Höstgödsla med Algomin Höstnäring eller Algomin Prunkande Trädgård helst före augusti månads slut så hjälper du gräsets avmognad och bäddar för en vackrare gräsmatta nästa år. 

 

Vill du ha fler tips för din gräsmatta? Här har vi samlat allt du behöver veta för att få den finaste gräsmattan i kvarteret!

Allt om gräsmatta

Sök