Hoppa över innehåll

Anlägga gräsmatta – så gör du!

Vill du ha en grön, frisk och vacker gräsmatta är det viktigt att du anlägger den nya mattan på bästa sätt. Ger du gräset en optimal start i livet kommer den snabbare bli stark nog att kunna trampas på, och kommer dessutom vara lättare att sköta i framtiden. Här bjuder vi på våra bästa tips när det gäller att anlägga en ny gräsmatta. Tipsen kan även appliceras om du ska så en mindre bit gräs, eller fylla i kala fläckar i din redan existerande gräsmatta.

 

Förbered området!

Städa undan grenar, stenar och annat skräp och kratta marken slät inför sådden.

 

 

Gödsla!

Kratta ner Algomin Trädgårdsgödsel i jorden så ger du gräsfröna bästa förutsättningarna att gro! Algomin Trädgårdsgödsel är bland annat rikt på fosfor, som är viktigt för gräsets rotbildning, och kalium, som är avgörande för hur starkt gräset blir.

Så gräsmattan!

Använd gärna såmaskin för att få en bra spridning på fröna. Om du sår för hand: gå både kors och tvärs och strö ut fröna för att undvika att missa fläckar. Efter sådden krattas jorden igen, eller välts med en gallervält, så att alla frön får kontakt med jorden.

Vattna!

Den nysådda gräsmattan vill ha jämn fuktighet. Vattna ofta men lite! Se upp så att gräsfröna inte simmar iväg och lägger sig i klumpar. Välj helst inte att så ny gräsmatta om väderprognosen lovar sol och hetta flera dagar framöver. Passa på om ett lågtryck är på väg så slipper du både jobbet att vattna, och att slösa med vårt rena grundvatten!

Täck med fiberduk!

Att täcka den nysådda gräsmattan med fiberduk ger inte bara ett bättre mikroklimat som gör att gräset gror snabbare, det hindrar också luftburet ogräs att slå rot. Du kan vattna ovanpå fiberduken, den släpper igenom väta.

Fler tips om att så och anlägga gräsmatta hittar bland våra trädgårdstips: Anlägga gräsmatta!

Sök