Hoppa över innehåll

Så ny gräsmatta från frö – så gör du steg för steg

Vad roligt att du ska så ny gräsmatta! Att så gräsmatta från frö är inte så svårt som man kan tro och är dessutom mycket snällare mot plånboken än att anlägga en färdig gräsmatta. Det som krävs är att du sår gräsmattan på bästa sätt och lite tålamod. I den här artikeln går vi igenom steg för steg hur du sår en gräsmatta från frö!

Välj vilka fröer du ska använda 

Olika grästyper och fröer passar olika bra beroende på hur just din trädgård ser ut och hur du vill att resultatet ska bli. Det går att hitta gräsfrön i nästan vilken matbutik som helst, men vill du ha en riktigt fin och slitstark gräsmatta är det värt att köpa frön av bra kvalitét. 

Algomins fröer är helt svenskodlade och innehåller 99% rena gräsfrön, vilket är högt jämfört med andra gräsblandningar. Det gör att grässtråna har minst 80% grobarhet, och ger en tjock och fyllig gräsmatta. Alla Algomins fröblandningar ger gräsmattan ett naturligt skydd mot perioder av torka och vanliga sjukdomar, tack vare att de innehåller sjukdomsresistent ängsgröe och torktålig rödsvingel. 

Hur vet du vilka gräsfrön som passar bäst för dig? 

Det enklaste sättet att avgöra vilken gräsmatta som passar bäst för din trädgård är att se över din livsstil och dina behov. Om du kommer ha mycket aktivitet i din trädgård kan det vara bra med en mer slitstark gräsmatta. Om du däremot brukar åka bort under längre perioder, kan det passa bättre med en gräsmatta som inte behöver klippas så ofta. Vilka gräsfrön som kommer växa bäst beror även på hur klimatet ser ut där du bor. 

Algomin Slitstark Gräsmatta – För dig med mycket aktivitet 

Algomin Slitstark Gräsmatta ger kraftiga, mörkgröna grässtrån som tål allt ifrån fotbollsmatcher till midsommardans. Slitstark Gräsmatta är perfekt för dig som har barn, djur eller vistas med mycket aktivitet i din trädgård. Dessutom klarar den både stark sol och mycket skugga. Fröblandningen innehåller sorter som är snabbväxande och självläkande. 

Algomin Mjuk & Tät Gräsmatta – För dig som inte vill klippa så ofta 

Algomin Mjuk & Tät Gräsmatta ger vackra, tunna och tättväxande grässtrån som inte behöver klippas så ofta och dessutom klarar av att klippas kort. Det gör att gräsmattan kan hålla sig snygg även om du är bortrest länge eller inte vill lägga ner alldeles för mycket jobb. Denna gräsfröblandning fungerar i hela Sverige, men är lite känsligare för stark sol och mycket skugga. 

Tänk på – gräsfrön är en färskvara 

Gräsfrö förlorar sin grobarhet efter hand, beroende på sort i blandningen. På påsen ser du ett ”bäst-före-datum”. Om dina gräsfrön är gamla är det bäst att slänga påsen i brännbart/organiskt och köpa en ny påse med gräsfrön. Annars är risken att du får vänta på en gräsmatta som aldrig växer. 

Så här sår du gräsfrön steg för steg 

För att gräs ska kunna växa behöver temperaturen i jorden vara över 10 grader. Hösten är bästa tiden att så gräs på eftersom jorden är naturligt fuktig, men det går även att göra på våren. Sår du på våren behöver du vara mer uppmärksam och noggrann med att vattna. 

 1. Förbered. Det första du behöver göra är att förbereda ytan där gräset ska sås. Se till att jorden är helt jämn och ta bort stenar, ogräs, kvistar eller löv.
 2. Fyll på med jord. Om du vill, kan du fylla ut din jordplätt med mer näringsrik jord som till exempel dressjord. Dressjord gör att gräsfröna får en bättre grund att växa ifrån. Även om du inte lägger ny jord bör du ändå se till att räfsa ytan på din nuvarande jord innan du sår fröna. Det gör att dina gräsfrön får kontakt med jorden och kan växa bättre. 
 3. Gödsla och vattna. Efter att du lagt på ny jord, eller ordentligt räfsat din gamla jord, är det bra att grundgödsla. Det kan du göra med till exempel hönsgödsel. Se därefter till att du vattnar rikligt så att jorden blir genomfuktig. 
 4. Så gräsfrön. Så din gräsmatta en dag då det är vindstilla och använd gärna en såmaskin för att få en jämn spridning på dina frön. Det går också bra att sprida ut med händerna, men var noga med att de inte blir för tätt, då kan gräsfröna vägra gro. Börja med att sprida ett lager frö åt ett håll, sprid sedan andra lagret åt andra hållet. Efter du spritt ut dina frön ska du räfsa jorden igen så att fröna verkligen får kontakt med jorden. Platta sedan till jorden, antingen genom att gå på den eller med en gallervält. 
 5. Vattna, vattna och vattna. Efter du sått dina gräsfrön behöver jorden hållas fuktig i 3-4 veckor innan de börjar växa. Om det är soligt ute är det bäst att vattna på kvällen för att vattnet inte ska avdunsta. För bästa resultat kan du täcka hela gräsmattan med en fiberduk, det skyddar den från djur och ogräs.
 6. Extra gödsel. Precis när gräset börjat växa och blivit någon centimeter högt är det bra att gödsla en omgång till. Gödsla då med Algomin Grönare Gräsmatta Algomin gräsmattegödsel, som är speciellt framtaget för gräsmattor.
 7. Klipp gräset. När gräset blivit 6-8 cm högt kan du klippa det för första gången. Se till att du inte klipper det kortare än 4 cm den första säsongen. 

Stödså en färdigväxt gräsmatta 

Det är alltid bra att stödså sin gräsmatta under kommande vår eller höst. Det gör att gräsmattan blir mer slitstark, tätare och står emot ogräs bättre. Dessutom är det ett strålande tillfälle att laga eventuella kalfläckar eller skador på din gräsmatta. 

 1. Kratta först bort gammalt gräs eller löv.
 2. Stödså med samma gräsfrön som du sådde trädgården med.
 3. Det är viktigt att de nya fröna får kontakt med jorden, därför ska du luckra upp ytan med en räfs eller kratta.
 4. Strö ut gräsfröna generöst på de partier du vill stödså på och fyll därefter på med dressjord.
 5. Håll sedan de nysådda partierna fuktiga på samma sätt som när du sådde din gräsmatta. 

 

Vill du ha fler tips för din gräsmatta? Här har vi samlat allt du behöver veta för att få den finaste gräsmattan i kvarteret!

 

 

Sök