Hoppa över innehåll

Anlägga gräsmatta

Lägg grunden till en bra gräsmatta, och underhåll den sedan genom att gödsla minst två gånger per säsong. Att gödsla flera gånger ger mångdubbelt bättre resultat än om du gödslar bara en gång!
När man ska lägga gräsmatta lönar det sig verkligen att lägga ner lite extra tid och omsorg. Då etablerar sig gräset bättre och snabbare och man får fortare en härligt grön och frodig gräsyta som tål att trampas på.

Förberedelser

  • Städa undan rötter och stora stenar från området där du ska anlägga gräsmattan. En svag lutning på gräsmattan gör att det inte blir några stillastående vattensamlingar.
  • Skicka gärna in ett jordprov för analys, det ger bland annat svar på jordens pH-värde, mikronäringsinnehåll och mullhalt. Den optimala mullhalten ligger på 10 procent, om jordanalysen visar ett lägre värde bör jorden bättras på genom att tillföra mer mull.
  • Kratta ner Algomin Trädgårdsgödsel i jorden så ger du gräsfröna bästa förutsättningar att gro. Vält ytan med en gallervält och kratta jordytan för att få en mjuk såbädd. Nu äntligen är det dags att så!

Dags att så gräsmattan

Använd gärna en såmaskin så får du bäst spridning på gräsfröna. Man ska så både på kors och på tvärs, för att inte få mistor. Efter sådden välts jorden åter igen med en gallervält så att alla frön får kontakt med jorden.

Skötsel av nysådd gräsmatta

  • Den nysådda gräsmattan vill ha jämn fuktighet. Vattna ofta men lite. Täck den gärna med en fiberduk så skapas ett bra mikroklimat för gräset. Dessutom hindrar det nya ogräsfrön från att slå rot.
  • Gödsla med Algomin Grönare Gräsmatta när du ser att det börjar grönska. Använd halv dos för att inte skada det känsliga nysådda gräset. Om det behövs kan du börja vattna mer sällan och rikligare.
  • Vänta med den första klippningen av gräsmattan till gräset har blivit 6-8 centimeter högt.
  • Gräsmattan är något av de mest näringskrävande vi har i trädgården. Den behöver näring var 6:e till 7:e vecka så länge gräset växer. Gödsla med Algomin Grönare Gräsmatta för en naturligt grönare och friskare gräsmatta.
  • Höstgödsla med Algomin Höstnäring eller Algomin Trädgårdsgödsel, helst före augusti månads slut så hjälper du gräsets avmognad och bäddar för en vackrare gräsmatta nästa år.

Sök