Hoppa över innehåll

Bra och dåligt med snö i trädgården!

Nu täcks större delen av Sveriges trädgårdar av snö. Kanske din med? En snöinbäddad trädgård har både för- och nackdelar. Här listar vi några av dem:

Fördel:

Många perenner klarar faktiskt vintern bättre om de får vila under ett snötäcke. Snön fungerar som ett skydd för växterna. Betydligt kämpigare blir det för dem vid barmark och kallt, ihållande regnande, som sedan fryser till is.

Nackdel:

När det kommer mycket tung, blöt snö på kort tid kan grenar på buskar och träd knäckas av tyngden. Det gäller att komma ihåg att gå ut och skaka av de nedtyngda grenarna.

Fördel:

Ljuset! Den vita snön reflekterar det lilla vinterljus vi har så mycket bättre än den svart/brun/gråa barmarken, och vi upplever det som mycket ljusare omkring oss när det ligger snö.

Nackdel:

Smågnagare som sork och möss får svårare att hitta mat och ger sig gärna på bark och späda grenar på fruktträd. De håller sig gärna under snön och kan där ostört göra stor skada på speciellt unga fruktträd. Gnagskydd kring stammen hjälper bra. Man kan också gå ut och trampa ner snön kring stammarna så avskräcker man dem något.

Fördel:

Snön lockar ut oss! Vintern betyder ofta mer stillasittande inomhus än vanligt. Men när snön kommer tenderar både stora och små lockas ut till allt det vita! Bra både för kropp och själ, oavsett om det är snöskottning eller pulkaåkning man sysselsätter sig med.

Grönkål – en vinterhjälte!

Visste du att grönkålen som blivit kvar ute i landet klarar att täckas med snö utan några större problem. Det går fortfarande utmärkt att skörda och äta den!

Snötips!:

Planerar du att göra något stort projekt i din trädgård nästa säsong kan snön vara behjälplig vid planeringen! Ska du exempelvis bygga ett växthus kan du stega upp hur långt och brett du har tänkt dig det i snön, och få en bra uppfattning om hur det känns, om det får plats ect. Likadant om du vill anlägga en ny rabatt eller placera ett par träd. En snötäckt gräsmatta blir som en tom målarduk där du kan skissa fram din drömträdgård!

 

Sök