Hoppa över innehåll

Skydda träd och buskar från gnagare!

Se upp för ovälkomna gnagare i trädgården nu på vintern! Vissa ser man tydligt spåren av, både spåren i snön och gnagspåren på träd och buskar. Harar och kaniner smaskar gärna på barken på träd och buskar, speciellt unga, nyplanterade träd. Även rådjur som har svårt att hitta mat när marken är snötäckt kan börja knapra på dina buskar.

Tips! Läs hur du gör för att vinterbeskära dina träd!

Sen finns det de gnagare man inte ser som verkar i hemlighet. Sorkar rör sig i mellanrummet mellan marken och snön och kan där tugga ifred. Deras skador upptäcks många gånger inte förrän snön smälter bort. Har då sorkarna gnagt runt hela trädets stam ända ner till rothalsen, då är det tyvärr inte mycket man kan göra för att rädda trädet. En gren som gnagts ända in till barken runt om kommer få svårt att klara sig när saven börjar stiga på våren. Sitter skadorna ”ytligt” på busken/trädet är det lika bra att beskära bort skadan redan nu:

För att förebygga allvarligare skador på själva grundstammen på träd bör man utrusta nyplanterade exemplar med gnagskydd. Den hårda plasten hindrar skadedjuren från att komma åt att gnaga på barken. En enkel sak man kan göra för att skydda befintliga träd i trädgården som inte utrustats med gnagskydd är att trampa ner snön närmast intill trädets stam. På så sätt hindrar man iallafall sorkarna under snön att ostört kalasa på träd och buskar.

Ta del av fler knep på hur du undviker vinterskador i trädgården här.

Vill du ha fler tips på vad du kan göra i trädgården på vintern? Läs vår artikel här.

 

Vill du ha tips för din gräsmatta? Här har vi samlat allt du behöver veta för att få den finaste gräsmattan i kvarteret!

Allt om gräsmatta

 

Sök