Hoppa över innehåll

Gör din egen bivaxduk!

Eftersom vi på Algomin älskar allt som är miljövänligt, kunde vi inte hålla oss från att dela med oss av den här fiffiga grejen som man både kan köpa eller göra enkelt själv: bivaxduk! Bivaxduken är ett utmärkt och miljövänligt alternativ till plastfolie. Frukt och grönt, bröd eller matrester som du vill förvara lindas in i bivaxduken. Vaxet gör tyget något stelt, men formbart, så duken funkar till exempel perfekt att spännas över en skål, eller lindas runt en ost och håller sedan formen på egen hand!

Att bivaxet har antibakteriella egenskaper bidrar till dukens förträfflighet! Den kan användas om och om igen. Rengörs i kallt/ljummet vatten, eventuellt med lite milt diskmedel.

Det går att köpa bivaxdukar på diverse ställen på nätet, men det är väldigt lätt att göra sin egen!

Tips! Gör ett påskarrangemang enkelt och vackert!

Gör din egen bivaxduk!

Du behöver:

  • Bivax (fungerar med samma som du gör ljus av)
  • Tygbit

Gör så här:

1. Lägg tygbiten på en ugnsplåt och strössla ut bivaxbitar tätt över hela ytan.

2. Sätt in plåten i ugnen på låg värme i någon minut – vaxet smälter kanonsnabbt!

3. Kolla så att hela tygbiten blivit täckt av det smälta vaxet, annars smeta ut det eller lägg på lite till och sätt in en omgång till.

4. Häng tygbiten på tork en liten stund. Klart!

De flesta tillverkare av bivaxdukar rekommenderar att man inte använder dem till kött och fisk, då dessa livsmedel har större risk att utveckla skadliga bakterier som man kanske inte får bort i och med att man inte kan diska duken i hett vatten (då smälter ju bivaxet). Rekommenderad livslängd brukar vara ett år, men det beror naturligtvis på hur och hur mycket man använder duken!

Ta del av mer högtidspyssel – påskpyssel av snöre och gröna växter.

Läs även: Bra och dåligt med snö i trädgården

 

Vill du ha tips för din gräsmatta? Här har vi samlat allt du behöver veta för att få den finaste gräsmattan i kvarteret!

Allt om gräsmatta

 

Sök