Hoppa över innehåll

När jorden reder sig… vad betyder det?

En vanlig fundering i trädgården är när det är dags att börja så olika saker utomhus på våren. Ofta är svaret ”när jorden reder sig”. Men vad betyder det egentligen?

Att jorden reder sig betyder att tjälen ska ha gått ur jorden och att den ska ha blivit tillräckligt uppvärmd och upptorkad för att man ska kunna gräva i den utan att den klibbar fast vid spaden, eller att man kan dra en räfsa eller kultivator genom jorden utan att få med stora, hårda klumpar. Men detta är såklart (som mycket annat inom trädgård och odling) ingen exakt vetenskap. Jordar skiljer sig mycket mellan olika platser. En sandjord torkar upp och värms upp snabbare än en lerjord. Likaså skiljer det sig om man har en upphöjd odlingsbädd eller gräver direkt i marken. När just din jord ”reder sig” är en känsla som du kommer lära dig att känna igen efter hand!

Tips! Läs även: Starta om gräsmattan om den ser gul och uttorkad ut! Såhär gör du.

När jorden reder sig är det dessutom inte bara fritt fram att så varenda frö i förrådet. Vissa grödor, som bönor, har utsäde som är känsligt för kyla och väta. Sår man dessa för tidigt kommer fröna helt enkelt att ruttna och inte alls skicka ut varken rötter eller grodd, medan andra frön kan sås redan på hösten och ligga i jorden och vila hela vintern för att sätta fart så fort det blir lagom varmt just för dem! Det gäller att läsa på om just den sort man vill odla. Ofta står såtid eller såtemperatur på fröpåsen, annars finns informationen garanterat på fröfirmornas hemsidor på nätet. Här hittar du en tabell över ett helt gäng grönsaker och vid vilken temperatur det är optimalt att så dem!

p.s. Har du en väldigt tung lerjord som behöver luckras upp? Blanda ner en giva Algomin Prunkande Trädgård som hjälper till att göra jorden mer porös och samtidigt tillför alla viktiga mikronäringsämnen som växterna behöver!

 

Vill du ha tips för din gräsmatta? Här har vi samlat allt du behöver veta för att få den finaste gräsmattan i kvarteret!

Allt om gräsmatta

 

Sök