Hoppa över innehåll

Sköt om dina perenner

Plantera

Doppa plantan i vatten tills det slutar bubbla så blir rotklumpen genomvattnad innan plantering. Vattna regelbundet efter planteringen.

Till de allra flesta perenner används en perennajord eller en planteringsjord av god kvalitet. De allra flesta perenner vill stå i en väldränerad jord: jordförbättra med barkmull om jorden är för kompakt. Perenner är en av våra allra största växtgrupper så undantag finns vid val av jord.

Plantera på rätt djup. Växten skall stå lika grunt i rabatten som den står i krukan. Många perenners rötter kan ruttna annars. En del perenner såsom pioner, rosenstav och funkia kan till och med stå ännu grundare.

Blanda gärna 1-2 msk Algomin Trädgårdsgödsel i planteringsjorden för att ge växten extra goda förutsättningar att etablera sig väl.

Beskär

Låt vissna blad och stjälkar vara kvar över vinter, dessa skyddar växten mot kyla. Klipp borta det vissna tidigt på våren när vintern tagit slut och plantorna inte hunnit börja växa. Klipp bort nedvissnade delar ända till marken, utom på lavendel och perovskia där man spar en del av stjälkarna.

Många perenner gå utmärkt att dela på, och plantera om. Vanligtvis sker detta på sensommaren.

Gödsla

Gödsla med Algomin Trädgårdsgödsel vår och höst, cirka 1kg/30m2 nedmyllas. Till de lite mer näringskrävande sorterna och sorter med mycket grönmassa ges en giva Algomin Växa under sommaren cirka 1kg/35m2 som strös i ytan.

Sök