I år har det varit ett riktigt äppelår på många håll i landet, och runt om i trädgårdar dignar träden med äpplen. Men vad ska man göra med all frukt? Här kommer några inspirerande tips och förslag!
1. Äppelmos
Fyll frysen med mos att ha på gröten eller morgonfilen kommande månader! Tips: det är smidigt och platseffektivt att frysa in i stapelbara plastburkar. När man sedan tar fram en burk för användning kan man tina och hälla över på snyggare (och kanske mer användarvänlig) glasburk. Recept på enkelt äppelmos finns här!
2. Äppelmust
På många ställen runt om i landet kan man lämna in sina äpplen för mustning! Här är ett musteri i Skåne, här är ett i Stockholmstrakten, här är ett nära Göteborg, här är ett i Dalarna, här är ett i Sundsvall, och här är ett i Umeå.
3. Äppelgelé
Passar till både vilt, fågel och efterrätter! Tips: lägg uppskurna äppelbitar i kallt vatten med en pressad citron för att hindra dem från att bli bruna! Ett trevligt recept på äppelgelé hittar du här.
4. Äppelchutney
Godaste tillbehöret till krämiga ostar! Recept hittar du här.
5. Picklade äpplen
Javisst, även äpplen går att lägga in i en vanlig 1-2-3-lag! Gott till exempelvis karré eller en fin getost. Recept finns här.
Ta vara på era äpplen!