Hoppa över innehåll

Vertikalskär din gräsmatta på våren

Att vertikalskära din gräsmatta hjälper till att främja tillväxten och ge en tät och jämn gräsmatta.

Gräsmattan behöver luftas för att må bra. När du vertikalskär din gräsmatta ökar du lufttillförseln till marken och stimulerar gräsroten, vilket gör att gräsmattan blir tätare och friskare. Här är allt du behöver veta om vertikalskärning för att din gräsmatta ska må som bäst. 

 

Hur fungerar vertikalskärning?

Vertikalskärning av gräsmattan är en metod för att lufta gräsmattan och få en välmående gräsmatta. En vertikalskärare liknar en vanlig gräsklippare, men istället för en klipp- eller rotordel, är den utrustad med knivar som går ner i marken. Knivarna skapar små hål i marken vilket gör att luft kommer ner i jorden, och det hjälper till att ta bort mossa, dött gräs och andra organiska material som begränsar lufttillförseln till jorden. Dessutom skär vertikalskäraren av gräsrötterna, vilket främjar tillväxten av nya sidoskott och resulterar i en tätare och mer robust gräsmatta. 

Vill du ha tips på hur du ska gödsla under årets alla säsonger? Ta del av vår gödselkalender här!

När ska jag vertikalskära? 

Hur ofta du behöver vertikalskära beror på hur din gräsmatta mår, men mer än en gång per säsong är oftast inte nödvändigt. 

Vanligast är att vertikalskära på våren. Efter vintervilan brukar gräsmattan vara i stort behov av syre och våren är därför en perfekt tidpunkt att vertikalskära gräsmattan. Det är bäst att göra det innan gräset börjar växa för mycket. Genom att vertikalskära får du också bort växtrester och mossbildningar som kan ha samlats under vintern. 

Du kan även vertikalskära på hösten, då hjälper vertikalskärningen till att förbereda gräsmattan för vintern. 

Undvik dock att vertikalskära när marken är för blöt eller för torr. Är den för blöt kan det orsaka skador på gräset och kompaktering av marken, och om den är för torr blir kan gräset få det svårt att återhämta sig.

Läs även: Starta om gräsmattan om den ser gul och uttorkad ut! Såhär gör du.

Så använder du din vertikalskärare – steg för steg

Steg 1: Klipp gräset

Börja med att klipp gräset så det är ca 2-3 cm. Det korta gräset gör det enklare att arbeta och minskar risken för att skada maskinen.

Steg 2: Städa gräsmattan

Ta bort löv, grenar eller andra hinder från gräsmattan innan du startar vertikalskäraren.

Steg 3: Vertikalskär gräsmattan 

Kör vertikalskäraren i en jämn takt och försök att täcka hela gräsmattan. Undvik att gå över samma plats för många gånger, särskilt om det är första gången du vertikalskär.

Steg 4: Samla upp avfall 

Efter att du har vertikalskärt, samla upp det avfall som har samlats på ytan med en kratta. Detta hjälper till att hålla gräsmattan ren och ser till att luften kan tränga ner i hålen.

Steg 5: Gödsla och vattna 

Efter att du har vertikalskärt är gräsmattan redo att dra nytta av gödsel och vatten. Strö gödsel över hela gräsmattan för att stödja den nya tillväxten och se till att vattna ordentligt så näringen sjunker in. 

Steg 6: Återhämtning

Det är viktigt att låta gräsmattan återhämta sig under de kommande veckorna. Undvik att beträda gräsmattan för mycket tills den visar tydliga tecken på återhämtning.

På både våren och hösten är kvävefattigt gödsel bra för gräsmattan, därför är Algomin Prunkande Trädgård ett optimalt gödsel att använda efter vertikalskärning. 

Lär dig mer: Så ger du din gräsmatta bästa starten på våren!

 

Vill du ha fler tips för din gräsmatta? Här har vi samlat allt du behöver veta för att få den finaste gräsmattan i kvarteret!

Allt om gräsmattaSök