Gör din egen bivaxduk!

bivaxduk

 

Eftersom vi på Algomin älskar allt som är miljövänligt, kunde vi inte hålla oss från att dela med oss av den här fiffiga grejen som man både kan köpa eller göra enkelt själv: bivaxduk! Bivaxduken är ett utmärkt och miljövänligt alternativ till plastfolie. Frukt och grönt, bröd eller matrester som du vill förvara lindas in i bivaxduken. Vaxet gör tyget något stelt, men formbart, så duken funkar till exempel perfekt att spännas över en skål, eller lindas runt en ost och håller sedan formen på egen hand!

 

bivaxduk

 

Att bivaxet har antibakteriella egenskaper bidrar till dukens förträfflighet! Den kan användas om och om igen. Rengörs i kallt/ljummet vatten, eventuellt med lite milt diskmedel.

 

Det går att köpa bivaxdukar på diverse ställen på nätet, bland annat här och här, men det är väldigt lätt att göra sin egen!

 

Gör din egen bivaxduk!

Du behöver:

 • Bivax (fungerar med samma som du gör ljus av)
 • Tygbit

 

Gör så här:

1. Lägg tygbiten på en ugnsplåt och strössla ut bivaxbitar tätt över hela ytan.

bivaxduk

 

2. Sätt in plåten i ugnen på låg värme i någon minut – vaxet smälter kanonsnabbt!

IMG_0026 bivaxduk

 

3. Kolla så att hela tygbiten blivit täckt av det smälta vaxet, annars smeta ut det eller lägg på lite till och sätt in en omgång till.

 

4. Häng tygbiten på tork en liten stund. Klart!

bivaxduk

 

De flesta tillverkare av bivaxdukar rekommenderar att man inte använder dem till kött och fisk, då dessa livsmedel har större risk att utveckla skadliga bakterier som man kanske inte får bort i och med att man inte kan diska duken i hett vatten (då smälter ju bivaxet). Rekommenderad livslängd brukar vara ett år, men det beror naturligtvis på hur och hur mycket man använder duken!

 

bivaxduk

Som ostförvaring är verkligen bivaxduken oslagbar! 

33 responses to “Gör din egen bivaxduk!

 1. Viktigt att köpa vax från ekologiska biodlare för att inte få kvalsterbekämpningsmedel på köpet.

  1. Hej!

   Svårt att säga exakt, skulle gissa ungefär 5-10 gram eller ca ett ”ark” (sådant man rullar till ljus).
   Lycka till!

 2. Klarar bivaxet att frysas? Kan man t.ex. linda in bröd i bivaxduk och lägga in i frysen istället för att använda plastpåsar?

  1. Hej! Jag har inte provat själv att frysa in dem, men har hittat uppgifter om att de inte ska frysas någon längre tid, max en månad.

 3. Ser att det finns dem som tillsätter jojobaolja för att få dem mjukare ich kåda för att få bättre fäste på tex en skålkant.

   1. Hej!

    Kan inte svara på det då jag aldrig provat att tillsätta olja överhuvudtaget, men tycker absolut du ska prova, låter som en god idé!

    MVH/Emma på Algomin

 4. Måste tyget vara 100% bomull? Eller funka det om tyget har 5-8% elastan i sig också? Tänkte mest när man stoppar in den i ugnen.

  1. Hej!

   Jag tror som du själv säger att det är säkrast om det är 100 % bomull när man stoppar tyget i värmen i ugnen. Andra naturmaterial som lin eller bambu borde också fungera, men just syntetiska fiber som elastan skulle jag undvika!

   MVH/Emma på Algomin

  1. Det räcker med ena sidan, du behöver inte vända. Vaxet smälter och dränker in hela tyget!

 5. Vet någon om det finns ofärgat vax som man kan använda? T ex de ”klumpar” som Naturkompaniet säljer för att impregnera kläder med? (Jag har några vackra tyger som jag inte vill ska bli gula.)

  1. Hej!
   Det finns vit bivax att köpa och den borde fungera om du vill att duken inte ska gulna. Jag har dock inte provat det själv så jag rekommenderar dig att prova med en spillbit av något tyg först.
   Lycka till!

   / Anna på Algomin

 6. Bitar från gamla söndriga lakan är perfekt att använda! Jag har sytt kuvert/väskor till smörgåsen som jag har med till jobbet!

  1. Men så himla smart och så klokt återbruk! Tack för superfint tips!
   Vänligen, Anna på Algomin

 7. Mina örngott från HM kom i tygpåsar, dessa har jag vaxat in(efter tvätt) och använder bland annat till ost!👍🏻

 8. Hej
  Är själv biodlare men inte ekologiskt certifierad vilket kostar skjortan speciellt om man som jag bara har ett fåtal kupor och dessutom är det inte helt tillförlitligt, bina flyger som de vill.
  Vill klargöra det där med kvalsterbekämpningsmedel. Alla biodlare måste bekämpa varroakvalstret, annars dör samhället ut. Det finns i huvudsak två metoder (det finns fler men dessa är de vanligaste), en med läkemedel, kemisk bekämpning, vilket kan orsaka resistens hos kvalstret, det vaxet kan innehålla rester av läkemedlet och bör inte användas och en s.k. ekologisk metod med myrsyra och oxalsyra. Den sistnämnda orsakar inte resistens, rekommenderas av Jordbruksverket och är godkänd för ekologisk biodling och kan användas för tillverkning av vaxdukar. Den sistnämnda metoden används även av många andra, icke ekologiskt certifierade, som jag till exempel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jankov

Fråga Jankov

Skicka din fråga till vår expert