Det pratas mycket om att man ska äta upp sin kirskål istället för att rensa och hata den. Visst, det låter bra, men hur smakar det egentligen?
Vår erfarenhet är att fullstora kirskålsblad inte är alls gott att äta råa, de har snarare en ganska besk, genomträngande smak. Möjligen att riktigt små, färska blad kan fungera att ätas på detta sätt. Med det är ju sällan man hinner eller kommer ihåg att skörda när kirskålen är på det stadiet! Finns det inget man kan laga med de lite större bladen?
Jodå, visst finns det! Prova vårt recept på kirskålspesto! Förvånande gott, och ett trevligt sätt att hantera sin kirskålsångest, även om det troligen inte är svaret på frågan om hur man blir av med kirskålen i trädgården, det skulle innebära många liter pesto det…
Kirskålspesto – ett recept att lägga på minnet!
- Ca ett durkslag med nyplockad kirskål (bladen)
- Ca 3 dl mandel
- Ca 2 dl olivolja
- 2 vitlöksklyftor
- Ca 1,5 dl lagrad ost
- örtsalt
Gör så här:
- Vi började med att ånga kirskålsbladen över en gryta kokande vatten i ett par minuter för att på så sätt få bort något av den beska bismaken.
- Rosta mandeln lätt i torr stekpanna.
- Placera alla ingredienser i en matberedare och kör till smetig konsistens.
- Smaka av och tillsätt mer kryddor eller vitlök efter behag
Tada! En riktigt smaskig pesto med förvånande lite kvar av den råa kirskålens beska smak!
Se till att ånga av kirskålen väl först, så försvinner den beska smaken. Att rosta mandeln sätter en fin smak på peston. Blanda väl och njut!
Ånga har vi aldrig provat, tack! Måste testas! 🙂
Spännande, måste prova! Fast ännu är kirskålen liten hos mig, så jag använder dessa späda blad. Jag älskar pesto. 🙂
Dra i lite lite chili och rosta vitlöken lätt hackad med mandlarna innan det går ner i matberedaren. Lägg inte I den rivna osten fören du serverar, blir inte bra om man kör den i matberedaren. Då får du en pesto som lätt slår basilikavarianten på fingrarna.
Hur är hållbarheten på denna?
Peston håller ungefär en vecka i kylen, längre om innehållet täcks helt av olja!