Mossa i gräsmattan – och så blir du av med den!

Mossa i gräsmattan – och så blir du av med den!

gräsmatta mossa

Hur blir jag av med mossa i gräsmattan?

Det är en av de vanligaste frågorna vi får, och ibland brukar vi skämtsamt säga att det finns tre saker man kan göra: gödsla, gödsla och gödsla. Skämt åsido, så ligger det faktiskt mycket i det. En av de vanligaste orsakerna till att mossa uppstår är näringsbrist i gräsmattan. Gräsmattor är bland det mest näringskrävande vi har i våra trädgårdar, och får inte gräset den näring det behöver tappar det kraft, och blir lättar utkonkurrerat av den enträgna mossan.

Gillar skugga och sur jord

Mossan är egentligen en fascinerande växt som börjar växa tidigt på året och fortsätter växa på hösten ända tills temperaturen går ner till noll (gräset slutar växa vid 8 grader). I skugga, i steril, näringsfattig och försurad jord där de flesta andra växter går bet – där frodas mossan. Mossan gillar även fukt, men tål inte torka, därför hittar man den främst i trädgårdens skuggiga delar, under buskar och träd, på trädgårdens norrsida.

Ensidig NPK-gödsling ger mossa

Vid tillverkning av så kallat handelsgödsel, eller NPK-gödsel, syrabehandlas gödseln för att bli vattenlöslig. Denna syra hamnar i jorden och sänker successivt jordens pH-värde. En ensidig användning av handelsgödsel gynnar alltså mossan. Likadant är det med många mossbekämpningsmedel. De tar endast tillfälligt bort symptomen, på sikt försurar de jorden och skapar en perfekt miljö för mossan att leva i.  Algomin gödsel innehåller ingen syra, utan enbart näringsämnen som är bra för jorden och gräset. Har du en försurad jord – använd Algomin gödsel för att återställa balansen.

Förändra förutsättningarna – bli av med mossan!

För att komma åt mossproblemet måste man se över förutsättningarna man har och om möjligt ändra dessa för att få mossan att trivas sämre. Misstänker man att man har en försurad jord bör man höja pH-värdet för att gynna gräset istället för mossan. Detta gör man enkelt genom att gödsla med Algomin Ekogödsel. Har man mycket mossa kanske man kan överväga att ta ner träd eller buskar för att släppa in mer ljus till gräsmattan.

Men den allra enklaste åtgärden är ändå samma som vi nämnde i början: gödsla, gödsla och gödsla! Med Algomin Gräsgödsel eller Algomin Professional Green, flera gånger under säsongen. Det går inte på en dag, kanske inte på en sommar, men med lite tålamod och enträgenhet kommer gräset konkurrera ut mossan!

Vid stora problem finns nya Algomin Mossa!Algomin Mossa

Algomin Mossa ska användas till gräsmattor där mossan tagit över och blivit ett problem. Med Algomin Mossa stärker och gödslar du gräsmattan samtidigt som du torkar ut mossan. Produkten är både miljövänligt och långtidsverkande, och eftersom det är en näring – inte ett gift – är den ofarlig för både barn och husdjur. Den missfärgar dessutom varken sten eller trä. Med AlgominMossa hjälper du det naturliga kretsloppet på traven, och du får ett friskt och grönt gräs som konkurrerar ut mossan på naturlig väg!

Gödsla med Algomin Mossa på våren när gräset börjat växa, eller sommaren.

Vid riktigt kraftiga angrepp kan en andra omgång ges efter två månader (det är aldrig för sent att börja).

 

Läs mer:

Mossa i gräsmattan: http://algomin.wpengine.com/tips/mossa-i-grasmattan/

Jankov svara på fråga om mossa: http://algomin.wpengine.com/expertrad/hur-fa-bort-mossan/

 

 

 

8 responses to “Mossa i gräsmattan – och så blir du av med den!

 1. Räcker det att använda allgomin mossa eller ska jag ge annan näring under de två månaderna mellan de två omgångarna? Har en gammal trädgård där mossan nästan helt tagit över.

 2. Kan man använda Algomin Mossa på hösten också? Vi har redan nu mycket mossa i gräsmattan och det blir väl inte bättre i vinter om jag inte gör något. Vi bor i Malmö och har haft milda och fuktiga vintrar de senaste åren.

  1. Hej Maria! Vi rekommenderar inte att använda Algomin Mossa nu på hösten. När det blir kallare i luften och marken slutar gräset att växa och kan inte tillgodogöra sig näringen som riskerar läcka ut istället. Däremot kan du ge gräsmattan en omgång Algomin Trädgårdsgödsel, som innehåller i princip ingen kväve men mer fosfor och kalium, som är ämnen som bygger upp gräset kvalitativt, och de är långtidsverkande så gödslar du nu kommer det gräset till godo även till våren. Så kan du köra ut Algomin Mossa till våren istället när gräset kommer igång och växer! Lycka till!

 3. Hej jag har nyligen gödslat gräsmattan med Algomin Mossa, jag undrar hur lång tid det tar innan man märker en tydlig skillnad?

  1. Hej Conny!
   Det beror på om det regnat och hur mycket och hur hög temperaturen är. Svårt alltså att säga exakt men effekten kommer!
   Det kan ta upp emot en vecka innan Du ser det tydligt. Då blir mossan brun och vittrar bort!
   Hälsningar
   Jankov

 4. Algomin mossa eller hästgödsel?
  Fungerar det lika bra?

  Har köpt ett hus med halvt igenväxt trädgård. Mössan frodas på både Mark och hustaken under de stora träden jag skall ta ner i höst

  1. Hej!
   Hästgödsel är en lite opålitlig gödsel som innehåller mycket ogräsfrön. Jag brukar inte rekommendera det mer än till värmebäddar till tidig vårdrivning.
   Använd Algomin Mossa som är beprövad och effektiv.
   Får Du bort de stora träden kommer Du att få mindre mossa och mer ljus.
   Lycka till!
   Jankov

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jankov

Fraga Jankov

Skicka din fråga till vår expert